Recept za originalni guacamole

Guacamole, pomaka narejena iz avokadov, prvotno prihaja iz Mehike. Ime izhaja iz dveh azteških Nahuatl besed: ahuacatl (avokado) in molli (omaka).

Osnova guacamole pomake sta avokado in sol, ki jima dodaš še malo limetinega ali limoninega soka – kislost bo uravnotežila bogatost avokada. Nato pride na vrsto še sesekljan koriander, čili, čebula in paradižnik. Bistveni za popoln guacamole so dobri, zreli avokadi. Zrelost preveriš tako, da rahlo pritisneš ob povrhnjico avokada. Če se povrhnjica ne vda, potem avokado še ni zrel in guacamole ne bo okusen.
Opozorilo: Bodi previdna, ko uporabljaš čili. Roke si po rokovanje z njim temeljito umij in se vsaj še nekaj ur potem ne dotikaj nosu, oči in predela okoli oči. Lahko pa čili narežeš tudi z uporabo rokavic in ne bo nobene nevarnosti, da bi kapsaicin (pekoča snov) prenesla na kožo.

Originalni guacamole

Sestavine:

  • 2 zrela avokada
  • 1/2 žličke soli (kosher, himalajske ali morske)
  • 1 jedilna žlica svežega limetinega ali limoninega soka
  • 2 jedilni žlici do 1/4 skodelice mlete rdeče čebule ali drobno nasekljane zelene čebule
  • 1-2 pekoča čilija (odstranjeno steblo in semena), zmleta
  • 2 jedilni žlici koriandra (listi in stebla), drobno sesekljana
  • malo sveže mletega črnega popra
  • 1/2 zrelega paradižnika (odstranjena semena), nasekljanega
Guacamole
(Food by Maria)

Postopek:

1. Avokado prereži na pol, odstrani peško in z nožem za maslo v meso zareži pravokotne črte, nato pa z žlico izdolbi meso. Stresi v skledo.
2. Z vilicami grobo pretlači avokado, vendar ne pretiravaj, pravi guacamole vsebuje manjše koščke avokada.
3. Dodaj sol in limetin (ali limonin) sok. Kislina v limetinem soku bo uravnotežila bogat avokado in tudi preprečila, da bi postal rjave barve. K sestavinam dodaj še sesekljano čebulo, koriander, poper in čilije. Pekoče paprike se zelo razlikuje po intenzivnosti, tako da čili raje dodajaj postopoma. Začni s polovico enega čilija in večaj količino toliko časa, da boš dosegla željeno pekočino.
4. Posodo neprodušno pokrij in postavi v hladilnik. Kisik v zraku lahko spremeni zeleni avokado v neprivlačno rjavo barvo.
5. Ohlajeni paradižnik izgubi svoj božanski okus, zato ga dodaj tik preden serviraš guacamole.
Bonus: Da podaljšaš življenjsko dobo avokadu v guacamole pomaki, dodaj k sestavinam kislo smetano ali skuto. V klasični guacamole lahko vmešaš tudi semena granatnega jabolka ali koščke breskve, nikar pa se ne boj dodati niti malo eksotike: ananasa, manga ali jagod.

Obožuješ avokado? Naredi brezmesno malico, prigrizek ali prilogo: polnjen avokado s skuto in oreščki!