Domov » Lepota & zdravje » Res veš, kaj pomeni številka zaščitnega faktorja na embalaži?

Res veš, kaj pomeni številka zaščitnega faktorja na embalaži?

Lepota & zdravjeNega
Res veš, kaj pomeni številka zaščitnega faktorja na embalaži?
📷 Profimedia

Dejstvo: kremo z zaščitnim faktorjem (ZF) bi morala nanašati na obraz vsak dan, ne glede na to ali je zunaj oblačno ali sončno vreme.

Poleg tega, da preprečuje nastanek gub, temnih lis in opeklin, zaščita pred soncem zmanjšuje tudi tveganje za nastanek kožnega raka. Glede na to, da je zunaj ogromno različnih informacij o sončnih kremah, lahko postaneš kar malo zmedena, ko gledaš embalažo kreme z zaščitnim faktorjem. Kaj točno sploh pomeni številka ZF-ja? Kakšne poškodbe povzročajo UVA in UVB žarki? In kaj dejansko pomeni “širok spekter”?

Razlika med UVA in UVB žarki

Kot rečeno, obstajata dve vrsti UV žarkov: UVA in UVB žarki. UVA žarki povzročajo dolgotrajne poškodbe, kot so gube in staranje kože tako, da razgrajujejo kolagen in elastin. UVB žarki povzročajo takojšnje poškodbe, kot so opekline (najlažje si boš zapomnila tako: A za ‘aging’ oz. staranje in B za ‘burn’ oziroma opekline). UVB žarki veliko hitreje povzročajo kožnega raka kot UVA žarki.

UVA žarki so prisotni ves dan: to je valovna dolžina foto-staranja in lahko povzroči kožnega raka, vendar ne tako učinkovito kot UVB žarki, ki dosežejo vrhunec med 10:00 in 14:00 uro. UVB žarki opečejo kožo hitreje in bolj mutirajo celice, posledica pa je kožni rak.

Kaj pomeni širok spekter?

Kreme z zaščitnim faktorjem, ki imajo na embalaži označen tudi “širok spekter”, kožo zaščitijo tako pred UVA kot tudi UVB žarki. Zato bi bilo idealno, da vedno uporabljamo sončne kreme s širokim spektrom.

Kaj pomeni številka ZF-ja?

ZF pomeni zaščitni faktor, številka zraven njega pa se nanaša na sposobnost varovanja tvoje kože pred UVB žarki, da te ne opečejo. Številka je v bistvu večkratnik naravne zaščite tvoje kože pred sončnimi žarki. Na primer ZF 15 pomeni, da bo krema tvoji koži nudila 15-krat daljšo zaščito kot je njena naravna samoobramba. Z drugimi besedami, če te sonce brez zaščite opeče v 10-ih minutah, potem boš z zaščitnim faktorjem 15 pred UVB žarki varna 150 minut.

Ne spreglej pa tudi, zakaj bi morala tvoja krema za sončenje vsebovati cinkov oksid!