Domov » Lepota & zdravje » Res zbolevamo zaradi spremembe letnih časov?

Res zbolevamo zaradi spremembe letnih časov?

Lepota & zdravjeZdravje
Res zbolevamo zaradi spremembe letnih časov?
📷 Profimedia

Z menjavo letnih časov, ko prehajamo od čudovitega jesenskega vetriča do čimprej-moram-nekam-na-toplo ledenega mraza, nekateri samo še čakajo, da jih bo doletel prehlad. Ampak, ali so prehladi res tako sezonski kot si mislimo? Res lahko zbolimo samo zaradi spremembe vremena?

Izkazalo se je, da temu sploh ni tako. Da bi zboleli samo zaradi tega, ker zunaj postane hladno, je popolnoma zgrešeno mišljenje. Ima pa ta mit vseeno nekaj zakoreninjene resnice, saj zbolimo zaradi tega, kako se spopadamo s hladnejšim vremenom. Zaradi nizkih zunanjih temperatur vedno hitimo nekam na toplo, v teh prostorih pa si manjšo količino zraka, ki hitro kroži, deli večja skupina ljudi, kot nekje na prostem. V bistvu vdihujemo izdihan zrak drug od drugega (ja, res se sliši malo nagnusno, ampak tako je).

Kljub temu pa mrzle in suhe vremenske razmere vseeno vplivajo na naš imunski sistem, kajti bolj kot je zunaj mrzlo in suho, večja je nevarnost, da zaradi suhe sluznice zbolimo za kakšno virozo. Torej hladnejše temperature zunaj same po sebi niso krive za bolezni. Vse je odvisno od našega imunskega sistema in koliko sluzi proizvede naš organizem. Torej, bolj kot je močan tvoj imunski sistem, manjša je verjetnost, da bodo virusi napadli tvojo sluznico.

In nenazadnje, ne obstaja ena in edina vrsta prehlada, ampak na žalost ogromno različnih vrst virusnih obolenj, zato je včasih kar težavno zdraviti prehlad, saj kljub temu, da lahko izgleda kot običajni vsakoletni prehlad, obstaja preveč različnih vrst, da bi lahko posplošili vzork in rekli, da smo zboleli samo zaradi nizkih temperatur.

Da potegnemo črto … Ni krivo vreme!