Domov » Lepota & zdravje » Zakaj pozimi pogosteje dobimo mozolje (in kako jih preprečiti)

Zakaj pozimi pogosteje dobimo mozolje (in kako jih preprečiti)

Lepota & zdravjeNega
Zakaj pozimi pogosteje dobimo mozolje (in kako jih preprečiti)
📷 Angelica Blick

Nič kaj veliko stvari ne cveti v zimskem času, mozolji pa znajo biti ena izjema.

Študija iz leta 2015, ki so jo opravili na bolnikih z aknami v Novi Angliji, je razkrila odstotek tistih, ki so imeli čisto polt v poletnem in jesenskem času, po drugi strani pa je bila zima zanje oziroma njihovo kožo zelo težko obdobje: blage do hude akne so pozimi med udeleženci študije porasle za kar 11% v primerjavi s poletnim časom.

Eden od razlogov, da se tvoja koža začne drugače obnašati v hladnem vremenu je lahko povezan s sebumom – vrsta maščobe, ki jo izločajo majhne žleze na koži. Sebum pomaga ohranjati kožo dobro navlaženo in prožno, vendar pa lahko preveč le-tega povzroči, da se celice na koži zlepijo skupaj, kar pa lahko privede do zamašenih por in izbruhov mozoljev.

Tvoja T-cona obraza – v glavnem čelo, nos in brada – vsebuje več teh žlez, ki tvorijo sebum, kot katerikoli drugi del telesa, zato je to območje najbolj nagnjeno k mozoljem. Bolj kot je suho ozračje (krivec je notranje ogrevanje), več maščobe bo proizvajala koža in večja je verjetnost, da boš imela zamašene pore in mozolje. Zima je ponavadi najbolj suh čas v letu, zato lahko tudi ljudje, ki imajo običajno čisto polt, opazijo nekaj več mozoljev in kožnih madežev kot običajno.

Kako prepečiš izbruhe mozoljev:

  • uporabljaj vlažilec zraka
  • uporabljaj blago čistilno sredstvo
  • bolj poredko uporabljaj piling
  • kožo redno neguj z vlažilnimi serumi in kremami
  • kožo zunaj zavij v šal, da jo zaščitiš pred zunanjimi dejavniki