Resnica o uživanju hrane pred spanjem: ti škoduje ali ne?

Večeri preživeti na kavču ob gledanju dobrega filma so nekaj najboljšega! Ampak, če se ne želiš zrediti (in umazati kavča), potem bi morali biti večerni prigrizki prepovedani, kajne? Ne nujno. Novo odkritje glede uživanja hrane pred spanjem te bo zelo presenetilo.

Slabo za refluks
Če te pogosto peče zgaga ali imaš refluks želodčne kisline, potem so ti zagotovo že svetovali, da se izogibaš poznim prigrizkom za lajšanje simptomov. Ampak ali neuživanje hrane res naredi kakšno razliko? Znanost pravi, da je to popolnoma res. Uživanje hrane v roku treh ur pred spanjem je bilo povezano s kar sedemkratnim povečanjem simptomov refluksa.

Dobro za lajšanje nespečnosti
Ok, 6-hodni meni tik pred spanjem ti zagotovo ne bo pomagal zaspati, ampak se boš celo noč obračala in premetavala po postelji. Po drugi strani pa je odhod v posteljo s praznim želodcem, ki glasno kruli, tudi zagotovilo za slab nočni spanec. In kaj je torej rešitev? Pametni prigrizki, svetujejo strokovnjaki. To so pravila: pojej nekaj lahkega, raje ogljikove hidrate kot beljakovine in se izogibaj kofeinu. Raje uživaj hrano, ki vsebuje triptofan in melatonin (naravna spodbujevalca spanja), kot so češnje in mlečni izdelki, katerim je bilo dejansko dokazano, da spodbujajo spanec. Mleko in piškoti torej…

Slabo za astmo
Za ljudi z astmo pozni večerni prigrizki niso ravno pametni. Razlog pa je ta, da lahko uživanje hrane pred spanjem spodbudi kašljanje in sopenje.

Dobro za izgubo teže (na nek način)
Ne glede na to na kakšni dieti si, zelo verjetno so ti svetovali, da se izogibaj hrani pred spanjem, če želiš shujšati. In čeprav je res, da so nekatere študije odkrile povezavo med pozno večerjo in povečanjem telesne teže, pa strokovnjaki menijo, da je za slednje kriva vrsta zaužite hrane in ne uživanje hrane samo po sebi (priznaj, po 22. uri veliko raje posežeš po kaloričnem prigrizku kot po solati). Drži se zdravega prehranjevanja čez dan, zdravih prigrizkov zvečer, poleg tega pa redno telovadi in telesna teža ne bo popolnoma noben problem.