S hrano do lepših las: Katera živila so najboljša?

Lepi lasje, pri večine, ne zrastejo kar sami od sebe, lahko pa jih imaš zaradi uživanja pravih živil. Nobena skrivnost ni, da kar ješ in piješ, neposredno vpliva na tvojo kožo in tudi na zdravje tvojih las.

Različna živila so lahko koristna za rast in vzdrževanje zdravih las, saj vsebujejo specifična hranila, ki nudijo podporo lasišču, lasnim foliklom in dolžini las do konic.

Čeprav ne smeš pričakovati, da boš imela le zaradi uživanja solat dolge, sijoče in močne lase, ti pa hranilni prigrizki vsekakor lahko pomagajo do lepših las, o kakršnih si vedno sanjala. In s čim bi torej morala čim bolj pogosto napolniti svoj krožnik? Ko boš naslednjič v živilski trgovini, se spomni na spodnja živila.

Jagnjetina

Jagnjetina je polna hranil za lepše lase. Bogata je z zdravimi maščobami in beljakovinami, ki so bistvenega pomena za zdrave lase, kožo in mišice. Pohvali pa se lahko tudi z visoko vsebnostjo železa in vitamina B12, ki spodbuja nastajanje zdravih rdečih krvničk, ki so potrebne za prenos kisika do lasišča.

Cink

To hranilo je zelo koristno za tvoje lase in kožo. Pomanjkanje cinka lahko privede do izgube las, zato uživanje dovolj cinka ne samo pomaga preprečiti izpadanje las, ampak ti pomaga tudi do hitrejše rasti las. Največ ga najdeš v bučnih semenih, ingverju, pekan orehih, jajcih in ostrigah, če si ljubiteljica morskih sadežev.

Špinača

Solato ledenko zamenjaj za špinačo. To živilo je bogato z vitaminom A, ki je zelo koristno za rast las. In ne samo to, je tudi vir vitamina C in folata, ki izboljšata zdravje lasišča.

Omega-3 maščobne kisline

Resno, nikar ne pozabi na omega-3. Te maščobne kisline imajo protivnetne lastnosti in lahko okrepijo tvoje lasne folikle ter preprečijo izpadanje las. Pomanjkanje omega-3 se običajno pokaže v izsušeni in luskasti koži, laseh brez življenja in krhkih nohtih. Živila, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami so losos, sardele, morski pes, jajca s pašne reje, chia semena, lanena semena, semena konoplje in orehi.

Blitva

Zagotovo si že slišala za prehranske dodatke biotina, ampak ali si vedela, da ga lahko zaužiješ s prehrano? Blitva je odličen vir biotina. Zaužitje dovolj tega osnovnega hranila lahko resnično spodbudi rast las in nohtov.

Silicij

Ta mineral najdeš v poru, stročjem fižolu, jagodah, kumarah, mangu, zeleni, špargljih in rabarbari. Silicij je mineral, ki krepi vezivna tkiva v telesu – mišice, tetive, ligamente, lase, nohte, hrustanec in kosti – in je ključnega pomena za elastičnost las.