Domov » Lepota & zdravje » Salicilna kislina: Kaj je in ali bi jo morala uporabljati tudi ti

Salicilna kislina: Kaj je in ali bi jo morala uporabljati tudi ti

Lepota & zdravjeNega
Salicilna kislina: Kaj je in ali bi jo morala uporabljati tudi ti
📷 Eucerin

Salicilna kislina je eden od največjih sovražnikov aken. Če jo boš nanesla na mozolj zvečer pred spanjem, bo naslednje jutro precej manj opazen in izbočen. Ampak, kako salicilna kislina dejansko sploh deluje in za kakšno obliko aken je najbolj primerna?

Salicilna kislina je beta hidroksi kislina (BHA), zaradi česar je odlična pri boju proti mozoljem.

Sicer je malo komplicirano, vendar je prav natančna struktura salicilne kisline pomembna pri razlagi, zakaj je tako zelo učinkovita. Salicilna kislina je beta hidroksi kislina, kar pomeni, da je hidroksi del molekule ločen od kislega dela z dvema ogljikovima atomoma, v nasprotju z alfa hidroksi kislino, kjer sta dela ločena z enim ogljikovim atomom. Takšna struktura pa je pomembna, ker naredi salicilno kislino bolj topno v maščobah, da lahko prodre v pore kože.

Deluje tako, da napade “lepilo” tvoje kože.

Ko prodre skozi kožo, lahko kislinski del molekule raztopi nekaj medceličnega “lepila”, ki drži celice kože skupaj. V nasprotju z njimi pa alfa hidroksi kisline (AHA) po nanosu na kožo naredijo le piling povrhnjice.

Ko že omenjamo piling, salicilna kislina je odlična tudi v tem.

Salicilna kislina spada med keratolitična zdravila, kar pomeni, da je kot nalašč za vrhunski piling. Keratolitična zdravila povzročajo mehčanje in luščenje zgornje plasti kožnih celic. Salicilna kislina tudi omehča in razgrajuje desmosome (priključki med celicami v vrhnji plasti kože). To “desmolitično” delovanje spodbuja piling kože in odpira pore.

Ena ideja, kako nastanejo akne je, da se kožne celice ne obnašajo normalno in namesto, da bi se s kože odstranile na zdrav način preko celičnega cikla, se držijo skupaj in mašijo pore ter tvorijo cistične akne in črne ogrce. Salicilna kislina pomaga pri odstranjevanju in rahljanju teh kožnih celic ter tudi raztapljati črne ogrce.

Lahko naredi tudi globinsko čiščenje kože.

Salicilna kislina deluje tako, da razrahlja in razgrajuje desmosome, s čimer spodbuja piling kože in odpiranje por. Ta kislina je tudi lipofilna, kar pomeni, da lahko prodre v mastno kožo in zamašene pore ter naredi globinsko čiščenje. Salicilna kislina lahko zmanjša izločanje sebuma, s čimer pomaga preprečevati nastajanje aken. In nenazadnje, je tudi protivnetna, saj lahko pomaga pomiriti vnete akne.

Salicilna kislina deluje najbolje na črnih ogrcih in milijah, ne pa toliko na cističnih aknah.

Obstajajo trije dejavniki, ki prispevajo k nastanku aknen: nenormalno odtekanje kožnih celic, prekomerno mastna koža in delovanje bakterij, ki povzročajo akne. Salicilna kislina pomaga pri prvem vzroku z raztapljanjem kožnih ostankov, ki mašijo pore in povzročajo akne. Zato je najboljše zdravilo za zdravljenje črnih ogrcev in milij salicilna kislina. Salicilna kislina lahko neposredno raztopi keratinske čepe in uravnava kožne celice. Zahvaljujoč svojim antibakterijskim lastnostim pa deluje tudi proti cističnim (hormonskim) aknam, vendar ne tako zelo kot na črne ogrce in milije.

Salicilna kislina pa ni dobra izbira, če imaš res suho kožo, si noseča ali jemlješ določena zdravila.

Pretiravanje s salicilno kislino ti lahko škoduje. Glavni negativni stranski učinek salicilne kisline je njena sposobnost draženja in izsuševanja kože, če pretiravaš z njeno uporabo. Odvisno od koncentracije in števila nanosov, lahko nekatere osebe doživijo izsušeno, luskasto, pordelo in razdraženo kožo. Nanašanje salicilne kisline ali kateregakoli salicilata na zelo velike površine telesa lahko povzroči zastrupitev s salicilatom, zato je nikar ne nanašaj na celo telo! In še nekaj: salicilna kislina lahko moti delovanje nekaterih predpisanih zdravil, med drugim tudi razredčevalce krvi.

Plus: Salicilna kislina lahko pomaga pri prhljaju.

V manjših koncentracijah lahko salicilna kislina pospeši proces luščenja kože in pomaga pri odstranjevanju prhljaja in zdravljenju seboroičnega dermatitisa, ki ju povzroča prav prepočasno luščenje kožnih celic.

Ne spreglej tudi najboljše vrste pilinga za vsak tip kože in zakaj je dvojno čiščenje skrivnost za lepšo kožo!