7
7
7
7
previous arrow
next arrow
7
7
7
7
previous arrow
next arrow

Se lahko psi nalezejo in prenašajo koronavirus?

O novem koronavirusu ali COVID-19 še vedno ne vemo veliko. Bolezen povzroča gripi podobne simptome pri ljudeh, vključno z vročino, kašljem in oteženim dihanjem, poleg tega pa se močno razlikuje tudi po resnosti. Med najbolj ranljive populacije spadajo starejši, oslabljeni ljudje in tisti z obstoječimi pljučnimi in srčnimi stanji, vendar se je bolezen manifestirala in napredovala na nepredvidljive načine. Ker je tako nova, ljudje nimamo vgrajene imunosti na koronavirus in zdravniki se še vedno učijo, kako se obnaša v človeškem organizmu in kako ga najbolje zdraviti.

Trenutno nimamo nobenega učinkovitega sredstva za preprečevanje bolezni, ki se med ljudmi širi s telesnimi tekočinami, kot sta slina ali sluz, ki ju projicirata kašljanje ali kihanje. Po mnenju strokovnjakov je najboljša obramba pred njim socialna distanca in temeljito umivanje rok.

Pa se lahko s koronavirusom okužijo tudi naši hišni ljubljenčki in ga po možnosti celo širijo?

Veterinarji pravijo, da se hišni ljubljenčki ne morejo nalezti ali širiti koronavirusa. “Medtem ko je bil v Hong Kongu do zdaj en primer okuženega psa, ni dokazov, da pes, mačka ali katerikoli drugi hišni ljubljenček lahko prenaša koronavirus. Koronavirus se prenaša s kašljanjem, kihanjem ali govorjenjem. Če se želite zaščititi, si pogosto in temeljito umivajte roke,” je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija.

Veterinarji verjamejo, da se psi ne morejo nalezti koronavirusa.

“Če pes živi s pacientom, ki ima koronavirus, je velik potencial, da bi test pokazal pozitiven rezultat, ki je posledica tega, da pes pobere virus iz okolja z nosom,” je pojasnila vodja veterinarske medicine na Modern Animal.

Psi lahko dobijo nekatere vrste koronavirusa.

Obstajajo nekateri sevi koronavirusa, ki jih lahko dobijo živali, še zlasti mladiči. “Najbolj ogroženi za resno okužbo so mladiči. Upoštevanje nasvetov vašega veterinarja glede držanja zelo majhnih mladičev v karanteni doma do cepljenja (običajno 16 tednov) je ključnega pomena za zaščito pred najpogostejšimi nalezljivimi boleznimi, ki jih lahko prizadenejo,” opozarjajo z veterinarske klinike.

Ne spreglej tudi TOP nasvetov, kako NE zboleti za koronavirusom in kako lahko zaradi svojih nohtov zboliš za koronavirusom!

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry