Si želiš v novem letu shujšati? S TEM zajtrkom ti bo uspelo!

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva – še zlasti, ko gre za hujšanje. Če želiš v novem letu jesti bolj zdravo in shujšati, potem se za začetek osredotoči na zdrav zajtrk. Raziskave kažejo, da je pravilna izbira živil pri jutranjem obroku, dobra popotnica za hujšanje. Verjetno zato, ker uživanje hrane z beljakovinami in vlakninami v jutranjih urah ohranja tvoj apetit pod kontrolo do konca dneva.

Torej, če bi rada v letu 2023 izgubila kakšen kilogram, potem si za dosego svojega cilja za zajtrk začni pripravljati polnozrnati toast z avokadom. Takšen obrok je odličen za začetek dneva, saj nahrani mišice in pospeši metabolizem.

Avokado na polnozrnatem toastu

Obstaja veliko različic tega ljubljenega zajtrka – nekaterim je všeč avokado na toastu z balzamično glazuro, jajcem na oko ali poširanim jajcem ter celo z lososom. Ne glede na tvoje želje, osnova ostaja enaka: kruh, avokado in sol.

Toast z avokadom in paradižnikom - Modna.si
Pixabay

Avokado je odličen vir vitaminov C, E, K in B6 ter riboflavina, magnezija in kalija. Vsebuje tudi visoko raven zdravih, koristnih maščob, ki ti lahko pomagajo, da se dlje časa počutiš sito. Avokadovo olje je tudi zdrav nadomestek olja za kuhanje, saj ima visoko vrelišče (okoli 200°C), za razliko od priljubljenega olivnega olja, ki ima precej nižje vrelišče (okoli 160°C).

Polnozrnati toast je lahko odličen dodatek k zdravemu zajtrku za hujšanje. Že same vlaknine in vitamini v kruhu ti bodo pomagali ohraniti občutek sitosti, kar lahko prepreči prenajedanje v jutranjih urah z visokokalorično hrano. Polnozrnata žita so boljša od navadnega belega kruha, ker zagotavljajo vlaknine, vitamine, minerale in druga hranila. In ne le to, pomagajo tudi nadzorovati raven holesterola in krvni tlak.

Puste beljakovine in zdrave maščobe, kot jih najdemo v jajcih in avokadu, se prebavljajo počasi, hkrati pa imajo visok termogeni učinek – to pomeni, da porabljaš kalorije že samo s prebavljanjem zajtrka.

Najboljši zajtrk za hujšanje torej vsebuje veliko vlaknin in beljakovin, zato je avokado na polnozrnatem toastu odlična izbira za zajtrk, ki pospeši metabolizem in si ga lahko privoščiš vsako jutro, če želiš leta 2023 shujšati.