Sladkanje s sladoledom za zajtrk naj bi te naredilo bolj brihtno

Je razkrila nedavna (in najboljša) raziskava!

Si razočarana sama nad sabo, ker se že ne držiš več novoletnih zaobljub? Nikar ne bodi. Japonska študija je razkrila, da bo uživanje sladoleda za zajtrk izboljšalo aktivnost možganov. Ja, brez heca.

Znanstvenik Yoshihiko Koga, profesor na univerzi Kyorin v Tokiju je testno skupino hranil s sladoledom, nato pa so morali na računalniku rešiti celo kopico mentalnih nalog. Skupina, ki je takoj po bujenju zaužila sladoled, je naloge rešila hitreje in bolj natančno kot ljudje, ki niso jedli zajtrka ali ki so popili samo kozarec vode.

OK, skeptiki bodo zdaj zagotovo rekli, da bo uživanje kakršnegakoli zajtrka – ali je to sladoled, jajca, zelenjavni sok – izboljšalo delovanje možganov, zaradi česar se posledično bolje opravlja zadane naloge v jutranjih urah. Vendar pa naj bi bile bolje opravljene naloge rezultat šokiranih možganov, saj jih mrzel sladoled v trenutku predrami. Profesor Koga je nato izvedel poskus še z mrzlo vodo namesto sladoleda. Testirane osebe so sicer pokazale večjo stopnjo budnosti in mentalne sposobnosti, vendar so bile kljub temu te ravni precej nižje kot pri osebah, ki so dan začele s sladoledom.

“Naši možgani za delovanje potrebujejo glukozo in visoko glukozno živilo v jutranjih urah pripomore k večji mentalni zmogljivosti,” je rezultate študije pojasnil Koga.

Si za kepico sladoleda namesto kosmičev?

Ali uživaš čokolado vsak dan? Ne? Preveri, zakaj bi jo morala!