Sladko valentinovo: Vanilijevi cupcakesi z jagodnim presenečenjem
Ali niso ljubki?
Kot lahko vidiš, to niso klasični vanilijevi cupcakesi s čokoladno glazuro. Ti cupcakesi na sredini skrivajo presenečenje. In ne samo običajno presenečenje, ampak ljubko jagodno presenečenje v obliki srca. Poleg tega, da so zelo srčkasti, pa so tudi zelo zdravi, saj ne vsebujejo glutena, mlečnih izdelkov in oreščkov.
Vanilijevi cupcakesi z jagodnim presenečenjem
Sestavine (za 12 cupcakesov):
Za testo:
- 4 jajca
- 1/2 skodelice mleka po izbiri
- 1/4 skodelice kokosovega olja ali ghee masla, stopljenega
- 1/3 skodelice medu ali sladila po izbiri
- 1 1/2 jedilne žlice vanilijevega ekstrakta
- 1/2 skodelice kokosove moke
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1/4 čajne žličke soli
- 12 jagod, izrezanih v obliki črke ‘V’
- dodatne jagode za okrasitev
Za glazuro:
1 pločevinko polnomastnega kokosovega mleka (dobro ohlajeno v hladilniku čez noč, da se loči smetana od vode)
1 1/2 skodelice temne čokolade (vsaj 50% kakava), nalomljene na koščke
1/2/ skodelice kokosovega olja
1 jedilna žlica vanilijevega ekstrakta
ščep soli
Priprava:
Za cupcakese:
1. Pečico predhodno segrej na 175°C.
2. V skledi s kuhinjskim mešalnikom do gladkega zmešaj kokosovo mleko, jajca, kokosovo olje, med in vanilijo.
3. Zmesi dodaj suhe sestavine za testo in zopet dobro premešaj. Pusti, da masa stoji minuto ali dve, da se lahko kokosova moka absorbira v testo.
4. Maso prelij v pladenj z 12 obloženimi modelčki za muffine in peci 20-25 minut oziroma dokler skorjica ni zlato-rumeno zapečena, notranjost pa skuhana.
5. Vzemi pladenj iz pečice in pusti, da se cupcakesi ohladijo.
6. Ta čas operi jagode in jih oblikuj v črko ‘V’ – preprosto na zgornjem delu jagode z nožem samo zareži majhno črko ‘V’.
7. Ko so cupcakesi ohlajeni naredi na vrhu na sredini majhno luknjico (nikar ne zareži do dna!). Jagodo položi v luknjico in vrh prekrij z glazuro.
Za glazuro:
1. Na vodni kopeli stopi čokolado, kokosovo olje in vanilijo. Neprestano mešaj, dokler ne nastane gladek preliv.
2. Posodo s prelivom takoj odstrani s toplote in jo položi v hladilnik za 20 minut. Če je tvoj hladilnik zelo mrzel, potem čokolado vmes vsake toliko časa malo preveri, saj jo boš morda morala prej vzeti iz hladilnika. Čokolada mora samo postati kompaktna, ne pa se strditi.
3. Medtem, ko je čokolada v hladilniku, stepi kokosovo smetano – toliko časa, da se začnejo tvoriti ‘vrhovi’ na površini, kar je nekje 5-10 minut s kuhinjskim mešalnikom.
4. Ko je čokolada ravno prav ohlajena jo vzemi iz hladilnika in dobro premešaj. Nato prelij čokolado v skledo s kokosovo smetano in miksaj še dodatnih 5 minut.
5. Glazuro s pomočjo vrečke nanesi na biskvit in s slastno dobroto na valentinovo jutro (ali večer) preseneti svojega dragega!
Bonus: Če ti ostane kaj glazure jo lahko porabiš tako, da:
- jo namažeš med razpolovljeno banano (ali na koščke banane)
- jo dodaš na kavo namesto klasične smetane
- jo poješ z jagodami, ki so ti ostale
- jo poješ kar samo za sladico
Bi rada svojemu dragemu pripravila kaj bolj preprostega? Potem so čokoladni jagodni srčki točno to, kar iščeš!