fbpx

Spoznaj dve živili, ki učinkovito upočasnjujeta staranje

…in zmanjšujeta vnetja v telesu.

Vsi si želimo čudežnega napoja, ki bi za vedno ustavil staranje – tako v smislu lepote kot možganov. Na žalost ta čudežni napoj še ne obstaja, vendar pa obstaja nekaj načinov, da lahko naši možgani delujejo po svojih najboljših močeh in da naš obraz izgleda čim bolj mladosten – pomembno je spremeniti prehrano.

Izkazalo se je, da obstaja veliko živil (ocvrta hrana, peciva, sladkarije, slani pigrizki itd.), ki lahko resno škodijo tvojemu zdravju, saj povzročajo kronična vnetja, ki pogosto vodijo v prezgodnje staranje. Čeprav je izločanje teh živil pomemben korak k bolj zdravemu telesu in možganom, pa lahko uživanje protivnetnih živil, bogatih z antioksidanti, prav tako dela čudeže.

Dve super živili, ki bi ju morali čim pogosteje dodajati na naše krožnike za upočasnjevanje staranja, sta avokado in orehi.

Avokado toast na tri načine - Modna.si
Avokado toast na tri načine (Foto: Envato Elements)

Avokado

Avokado je superživilo, ki je fantastično za tvoje zdravje, prav tako pa tudi proti staranju. Je odličen vir antioksidantov, vitaminov, mineralov in enkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki pomagajo pri boju proti vnetjem in upočasnjujejo staranje celic.
Čeprav je to sadje polno številnih vitaminov, je vitamin E ena najboljših sestavin za mladostno kožo. Vitamin E, ki ga najdemo v avokadu, pomaga zaščititi kožo pred izpostavljenostjo soncu in drugo škodo iz okolja, ki lahko prispeva k prezgodnjemu staranju. Poleg tega karotenoidi, ki so predhodniki vitamina A, pomagajo podpirati zdravje oči in izboljšujejo elastičnost kože.

Lahko ga uživaš na toastu z malo soli, dodaš v solate, zmiksaš v solatne prelive ali v smutije, lahko pa narediš tudi slasten avokadov sladoled.

Preberi si tudi:
Poletni okusi: Kremast avokadovo-metin sorbet

Poletni okusi: Kremast avokadovo-metin sorbet

Ko se začnejo temperature dvigati, začnemo hrepeneti po lažjih sladicah in ta kremni sorbet je točno to, po čemer ta trenutek hrepenijo tvoje brbončice. Avokado in meta v…

Orehi - Modna.si
Orehi (Foto: Envato Elements)

Orehi

Oreščki so še en fantastičen dodatek v prehrani, če iščeš koristi proti staranju, na vrhu seznama pa so orehi, ki so bogati z omega-3 maščobnimi kislinami, vitaminom E in cinkom, ki ohranjajo celice zdrave tako, da jih ščitijo pred oksidativnimi poškodbami in zmanjšujejo vnetja.

Uživanje orehov pa te ne ščiti le pred prostimi radikali, ki lahko povzročijo poškodbe kože in gube, ampak so povezani tudi z nižjimi ravnmi LDL holesterola, kar pomaga preprečevati bolezni srca. Poleg tega so odličen, nasiten prigrizek, ki lahko celo pospeši izgubo teže – in izboljša presnovo. Raziskave so tudi pokazale, da lahko z uživanjem že majhne količine orehov izboljšaš raven krvnega tlaka in metabolizem.

Orehe lahko uživaš kar tako, z malo medu, jih dodaš v jogurt, potreseš po testeninah, narediš zdrave medene čokoladne kroglice ali pa spečeš brezglutenske rjavčke brez moke.

Preberi si tudi:
Brezglutenski recept: Bananino-orehovi rjavčki (brez moke)

Brezglutenski recept: Bananino-orehovi rjavčki (brez moke)

Sočni in slastni rjavčki brez moke in rafiniranega sladkorja so enostavni za pripravo in idealna sladica, ko nimaš veliko časa! Bananino-orehovi rjavčki Sestavine: 3 banane (2 1/2 skodelici…

Seveda ni čarobnega zdravila za staranje – vendar je uživanje prehrane, bogate z antioksidanti, odličen način za upočasnitev procesa staranja in ohranjanje mlajšega videza (in počutja), avokado in orehi pa sta dve izmed najboljših živil, ki ti bosta pomagali pri tem.

Preberi si tudi:
Kava

Kako z uživanjem kave upočasniti staranje?

Le kdo si ne želi čim dlje izgledati mladostno? Kava je izjemno priljubljen jutranji napitek, številni pa ga uživajo tudi sredi dneva in v popoldanskem času. Čeprav ima…