Spoznaj slaščico, ki ti z rednim uživanjem lahko podaljša življenje

Ko gre za preprečevanje prezgodnje smrti, nam pogosto svetujejo, naj se izogibamo določeni hrani, kot so nezdrave maščobe (to so nasičene in transmaščobe), dodani sladkorji in (preveč) soli. Zlasti sladice so na slabem glasu, predvsem zato, ker sladkor povzroča zasvojljivost, visoka vsebnost kalorij v sladkih dobrotah pa zlahka privede do povečanja telesne teže in drugih zdravstvenih zapletov.

Vendar pa je znanost ugotovila, da lahko tudi neuživanje določene hrane, tudi nekaterih slaščic, poveča tveganje za zgodnjo smrt. Tukaj nastopi čokolada. Glede na študijo iz leta 2022, objavljeno v European Journal of Epidemiology, je bilo redno uživanje čokolade povezano z 12 % manjšim tveganjem za smrt.

Čeprav se ta študija ne nanaša posebej na temno čokolado, strokovnjaki že dolgo verjamejo, da je najboljša čokolada, ki krepi zdravje, tista temna z bolj grenkim priokusom, predvsem zato, ker vsebuje več dobre sestavine – kakavovih flavanolov – in manj ne tako dobrih sestavin, kot je sladkor. Temne čokolade vsebujejo tudi druga koristna hranila, kot so topne vlaknine, vitamini in minerale železo, cink in magnezij. In zakaj je temna čokolada tako koristna za nas?

Večina zdravstvenih koristi, povezanih s temno čokolado, je v njeni bogati koncentraciji flavanolov. Kakav vsebuje flavanole, ki jih naravno najdemo tudi v drugih živilih, kot so čaji, rdeče vino, sadje, začimbe in oreščki. Flavanoli imajo antioksidativne lastnosti, ki spodbujajo zdravje srca in zmanjšujejo tveganje za možgansko kap in bolezni srca. Prav tako zmanjšajo oksidativni stres v našem sistemu.

Glede na študijo iz leta 2017, objavljeno v The Journal of American Heart Association, je bilo uživanje mandljev, temne čokolade in kakava povezano z znižanjem slabega holesterola ali lipoproteinov nizke gostote (LDL). Uživanje kakava je bilo povezano tudi z zmanjšanjem tveganja za sladkorno bolezen v drugi študiji iz leta 2017.

Dodatne koristi uživanja temne čokolade so povezane z zaščito pred rakom in krepitvijo zdravja možganov. Študija iz leta 2018, objavljena v The Federation of American Societies for Experimental Biology Journal, je pokazala, da je uživanje temne čokolade s 70 % kakava povezano s pozitivnim vplivom na raven stresa, vnetje, razpoloženje, spomin in imunost. Magnezij in flavonoid epikatehin, ki ju najdemo v temni čokoladi, naj bi prav tako pomagala pri boju proti raku.

Izolirano pleme ob karibski obali Paname, imenovano Indijanci Kuna, vsak dan zaužije štiri skodelice kakava, pomešanega z vodo in malo sladkorja in imajo nizek krvni tlak, malo primerov srčnega infarkta, kapi, sladkorne bolezni in raka ter nobene zgodnje smrti.

Ampak pozor, samo zato, ker ima temna čokolada zdrave lastnosti, še ne pomeni, da jo lahko uživamo v neomejenih količinah. Pomembno je razumeti, da lahko ta posebna vrsta čokolade še vedno vsebuje sladkor in zmerne ravni nasičenih maščob, kar je lahko škodljivo za zdravje srca in ožilja, zato je tudi pri tej kakavovi slaščici ključna zmernost.

Preberi si tudi:
Zanimiva in zabavna dejstva o čokoladi

Zanimiva in zabavna dejstva o čokoladi

Danes, 13. septembra praznujemo svetovni dan čokolade. V počastitev tega praznika ti v nadaljevanju predstavljamo zanimiva in zabavna dejstva o najljubši slaščici na svetu. Za 1 kg čokolade…