Ta ‘naravna’ sestavina ti v resnici škoduje!

In katera je to?

Seznam sestavin na tvojem šamponu pogosto izgleda tako, kot da je napisan v tujem jeziku. Težko je razbrati, katere sestavine so dobre za tvoje lase in katere lahko povzročijo škodo. Celo izdelki za lase, na katerih piše, da so “naravni” lahko vsebujejo zelo škodljive sestavine. Verjetno ena najbolj delikatnih sestavin v negovalnih izdelkih za lase je alkohol. Čeprav so nekatere vrste alkohola dobre za tvoje lase, pa lahko druge zelo škodijo tvojim pramenom. In kako boš vedela, kateri alkoholi so OK in kateri ne?

Vedno bi se morala izogibati “alkoholom s kratkimi verigami”. Zelo preprost trik, s katerim si boš za vedno zapomnila kateri alkoholi so slabi je ta, da se izogibaš vsem, ki imajo v imenu besedo “prop”. Na primer (INCI imena): isopropyl alcohol, propanol, propyl alcohol in pa tudi SD alcohol 40. Torej, če med sestavinami zaslediš alkohol z besedo “prop”, potem ga v trgovini postavi nazaj na polico. Isopropyl alcohol, ki je v bistvu navaden alkohol, je še posebej škodljiv za tvoje lase. Izsušuje lasne mešičke, tvoji lasje pa bodo izgledali kot slama. Poleg tega pa je tudi zelo lahko vnetljiv in strupen, če ga vdihavaš. Ni ravno sestavina, ki bi si jo želela blizu obraza. Slabi alkoholi se najbolj pogosto nahajajo v sprejih za oblikovanje, kot je lak za lase.

Alkohol je tudi sestavina v mnogih parfumih, zato ga nikar ne sprejaj po laseh. Če boš to počela dan za dnem, s tem tvegaš razdraženo in izsušeno lasišče in lase. Če si želiš dišeče lase izbiraj šampone in ostale izdelke, ki so odišavljeni z naravnimi dišavami.

In kot smo že prej omenili, niso vsi alkoholi slabi. Dobri alkoholi vsebujejo maščobne alkohole iz rastlin in olj. Ti alkoholi dejansko vlažijo tvoje lase, uporablja pa se jih tudi za glajenje in krepitev las. Nekateri dobri alkoholi so (INCI imena): cetearyl alcohol, cetyl alcohol in stearyl alcohol. Aja, pa vino, seveda! Kozarec vina je vedno dobro dopolnilo k hranilni maski za lase in kopeli z mehurčki.