Ta običajna živila uspešno odstranjujejo zadah po česnu

Če gledamo iz znanstvenega vidika, je česen zelo dober za nas. Študija, ki so jo opravili leta 2007 je pokazala, da se poveča raven vodikovega sulfida v telesu, kar bi lahko pojasnilo dejstvo, zakaj so ljudje, ki zaužijejo ogromno česna, manj nagnjeni k nastankom nekaterih vrst raka in imajo tudi bolj zdravo srce. Je pa raziskava obravnavala ljudi, ki zaužijejo po dva srednje velika stroka česna na dan.

Poleg zdravstvenih koristi pa je česen tudi zelo okusen in zato ena od najbolj pogosto uporabljenih živil v kulinariki. Več kot ga je, bolje je – in bolj močen zadah imamo po česnu, kar pa ni niti najmanj prijetno. Vendar pa na srečo obstajajo nekatera zelo običajna živila, ki vonj po česnu nevtralizirajo. To so:

Peteršilj

Špinača

Meta

Mehurčki

Zeleni čaj

Limonin sok

Jabolka

(Zadah po česnu odstranijo tako surova kot tudi pogreta jabolka.)

In zakaj prav ta živila nevtralizirajo zadah? Zahvaljujoč oksidaciji encimov. Super pa je to, da so to običajna živila, ki jih imamo vedno pri roki: ali v domači shrambi ali pa jih naročimo v restavraciji, da nam v javnosti ni neprijetno zaradi zadaha.

In še zanimivost: živilo, ki niti malo ne odstrani zadaha po česnu pa so sirotkine beljakovine. Če te je slučajno zanimalo…