Domov » FIT » Tako ti lahko le 20 minut daljši spanec pomaga pri hujšanju

Tako ti lahko le 20 minut daljši spanec pomaga pri hujšanju

FITLepota & zdravje
Tako ti lahko le 20 minut daljši spanec pomaga pri hujšanju
📷 Barefoot Blonde

Povezava med pomanjkanjem spanja in povečano telesno težo je znana že kar nekaj časa, vendar pa je nedavna študija pokazala, da ti lahko tudi le 20 minut daljše nočno spanje pomaga pri upiranju željam po nezdravih prigrizkih tekom dneva.

Raziskovalci so preučevali 42 zdravih ljudi, ki so spali med 5 in 7 ur na noč – malo manj, kot je priporočeno. Polovica udeležencev je začela program, ki jim je pomagal pri daljšem spanju, kar je vključevalo izogibanje kofeinu, vzpostavljanje sproščujoče rutine spanja in odhajanje v posteljo z ne prepolnimi in ne prepraznimi želodci, druga polovica pa je nadaljevala z običajnim (nekoliko prikrajšanim) urnikom spanja.

Ugotovili so, da je kar 86% udeležencem skupine, ki se je držala zdrave pred-spalne rutine, zjutraj uspelo spati v povprečju 21 minut dlje, po enem mesecu dni pa so tudi za kar 10 gramov zmanjšali vnos sladkorja, kar je enakovredno polovici čokoladne tablice ali pol rezine torte. Prav tako so zaužili manj ogljikovih hidratov.

Dr. Wendy Hall z oddelka za prehransko znanost na univerzi King’s College London, kjer so opravili raziskavo, je povedala: “Dejstvo, da je podaljšano spanje privedlo do manjšega vnosa sladkorjev, s čimer imamo v mislih živila, katerim proizvajalci dodajajo sladkor, hrano, ki jo sami sladkamo med kuhanjem ter sladkor v medu, sirupih in sadnih sokovih, kažejo na to, da lahko že preprosta sprememba načina življenja resnično pomaga ljudem pri bolj zdravem prehranjevanju.”

Torej, če poskušaš izgubiti nekaj kilogramov ali začeti bolj zdravo jesti v letu 2018, bi se morala najprej osredotočiti na svoj urnik spanja. To je nekaj najboljši stvari, ki jih lahko narediš za več zelo pomembnih zZz-jev…

  • preobleci posteljo
  • nehaj uporabljati mobilni telefon 37 minut pred spanjem
  • v posteljo se odpravi ob 22:39 uri
  • temperatura ozračja v spalnici naj bo 16.1°C
  • poskrbi, da je spalnica temna
  • nosi pižamo
  • pred spanjem beri knjigo (ne e-knjigo!)
  • obrni se na desno stran in noge pokrči bliže k sebi