Domov » Prehrana & Recepti » TAKŠNA bi morala biti večerja, če želiš shujšati za vedno

TAKŠNA bi morala biti večerja, če želiš shujšati za vedno

Prehrana & Recepti
TAKŠNA bi morala biti večerja, če želiš shujšati za vedno
📷 Pexels

Ko poskušaš shujšati, se večerja, ki bi morala biti čudovit del dneva za vsakogar, lahko spremeni v dolgočasno ali celo naporno opravilo. Če pa tvoj cilj ni le izgubiti nekaj kilogramov, ampak nižjo težo tudi dejansko dolgoročno obdržati, mora biti večerja dobra, zanimiva in nasitna. Najslabše je, da se za zadnji obrok dneva omejuješ, zaradi česar se boš počutila prikrajšano.

Če si skuhaš večerjo, ki ima preveč pridih po dieti, se boš težko držala takšnega načina prehranjevanja. Na srečo je osnovno pravilo pri večerjah, ki so prijazne vitki postavi, precej preprosto: izberi hranilno mešanico zelenjave, pustih beljakovin, polnozrnatih žitaric in – ja, tudi – sladico.

Zelenjava
Količinsko bi morala zelenjava zavzemati največji del tvojega obroka. Poskusi zaužiti vsaj eno skodelico in vsaj dve različni barvi. To lahko narediš na številne načine: z juho, solato, rižoto, pečeno ali poparjeno zelenjavo,… Še en nasvet: solato pojej pred večerjo in posledično boš z glavno jedjo zaužila precej manj kalorij, poleg tega pa veliko vlaknin.

Puste beljakovine
Ko se želimo nasititi, so puste beljakovine najboljša izbira v večernih urah. Perutnina, ribe, morski sadeži ter pusto goveje meso in svinjina so vsi dobra izbira. Izogibaj se le rdečemu mesu in koži na belem mesu. Študije kažejo, da je izbira prave vrste beljakovin ključna za izgubo teže, poleg tega pa tudi to, kako jo pripraviš – najbolje je, da se izogibaš večjim količinam olja in jo raje spečeš na žaru ali skuhaš na pari.
Za vegetarijance pa so odlična beljakovinska izbira tofu, tempeh, kvinoja, leča itd.

Polnozrnate žitarice
Polnozrnati ogljikovi hidrati so del zdrave prehrane, saj zagotavljajo energijo in ohranjajo stabilen krvni sladkor. Izbiraj med rjavim rižem, ajdo, proseno kašo, pirinimi testeninami in polnozrnatim kruhom. Študije so pokazale, da ljudje, ki uživajo polnozrnate žitarice, izgubijo veliko več teže okoli trebuha kot tisti, ki uživajo rafinirane hidrate. Vlaknine v polnozrnatih žitaricah zelo pomagajo pri tem, prav tako pa tudi njihova visoka vsebnost magnezija. Vlaknine preprečujejo, da bi se hrana prehitro premikala skozi telo, tako da se boš dlje časa počutila sito, magnezij pa pomaga uravnavati presnovo maščob. Pazi le na velikost porcije – dovolj bo pol skodelice oziroma toliko, da še izgubljaš težo.

Sladica
Ja, sladica! Če verjameš ali ne ti bo malo sladkega pomagalo, da se boš še naprej tako prehranjevala in izgubljala težo. Ko si prepoveš uživanje nečesa, si tega posledično le še bolj želiš. Študije so pokazale, da prepoved uživanja sladke hrane povzroči, da možgani začnejo proizvajati kortikotropin, ki je povezan s stresom, strahom in tesnobo. Vse to znižuje tvojo motivacijo, da se držiš zdravega načina prehranjevanja na poti in veliko bolj pogosto posegaš po nezdravih jedeh.
Sladica je lahko sadje, nekaj koščkov čokolade, oreščki z medom ali pa kakšna zdrava sladica.