Takšna je nova realnost nakupovalnih navad v Sloveniji

Razvoj preferenc potrošnikov v Sloveniji sledi svetovnim trendom.

V dinamičnem svetu mode, kjer se hitrost sprememb meri v sezonskih kolekcijah, je leto 2023 prineslo pomembne spremembe v potrošniških navadah po vsem svetu. Da bi razumeli dinamične spremembe potrošniških navad v svetu mode in zagotovili dragocene vpoglede, ki modni industriji in trgovcem pomagajo pri prilagajanju zahtevam potrošnikov, je GLAMI, modni iskalnik, analiziral podatke, zbrane na različnih trgih. V raziskavi so sodelovali tudi slovenski potrošniki v vzorcu 1131 anketirancev, največ anketirancev pa je bilo v starostni skupini od 35 do 54 let (56,2 %), med anketiranci pa so prevladovale ženske (83,7 %).

Raziskava podaja širšo sliko potrošniških navad v svetu mode s poudarkom na ključnih trendih, ki so zaznamovali leto 2023. Od spletnega nakupovanja do povečane ozaveščenosti o trajnosti, potrošniki spreminjajo način doživljanja in pristopa k modi. Spodaj preberite, kako sta globalna povezljivost in digitalna preobrazba spodbudili spremembe, ki vodijo do edinstvenega in nenavadnega vedenja potrošnikov.

Takšna je nova realnost nakupovalnih navad v Sloveniji

Pregled splošnega nakupovalnega vedenja slovenskih potrošnikov

Eden ključnih svetovnih trendov, prisoten tudi na slovenskem trgu, ki izstopa, je strm porast spletnega nakupovanja. Po podatkih GLAMI-ja skoraj kot dve tretjini vprašanih (58,8%) daje prednost spletnim platformam za nakupovanje modnih izdelkov. To povečanje ni le posledica priročnosti, ampak odraža globalni trend digitalne transformacije trgovine, ki ne pozna meja. Digitalne platforme, kot sta Shein in Boohoo, so postale globalne igralke, ki dosegajo potrošnike po vsem svetu, ne glede na njihovo fizično lokacijo. Kupci so kot največji dejavnik, ki jih odvrača  od nakupa, navedli inflacijo. Skoraj polovica vprašanih (44,8 %) izjavlja, da je inflacija vplivala na znižanje njihovih izdatkov za oblačila in obutev. Vendar pa 20,4 % potrošnikov trdi, da inflacija ni spremenila njihovih nakupovalnih navad.

Takšna je nova realnost nakupovalnih navad v Sloveniji

Razlogi za spletno nakupovanje mode

Več kot polovica vprašanih (55,1 %) ima raje spletno nakupovanje zaradi prihranka časa. Visoko uvrščena razloga sta tudi večja izbira blagovnih znamk in trendov (48,9 %) in nižje cene (44,2 %). Ta trend potrjuje, da potrošniki cenijo udobje, raznolikost in ekonomske koristi spletnega nakupovanja. A trend osebne nakupovalne izkušnje je še vedno prisoten.

Koliko Slovenci porabijo za oblačila in obutev?

Koliko Slovenci vlagajo v oblačila in obutev, je ključni podatek o potrošniških navadah na domačem trgu. Glede na raziskavo je največ anketirancev (72,7 %) izrazilo pripravljenost porabiti od 50 do 300 evrov na mesec za oblačila in obutev. Ta statistika odraža

Takšna je nova realnost nakupovalnih navad v Sloveniji
Koliko Slovenci porabijo za oblačila in obutev?

nagnjenost potrošnikov k zmernemu modnemu proračunu. Kljub temu je precejšen delež anketiranih (30,5 %) kljub spremembam v gospodarskem okolju izrazil željo po nakupu premium izdelkov. Pomembno je poudariti, da pričakovana življenjska doba izdelka pomembno vpliva na njihovo pripravljenost investirati v kakovostna oblačila, kar kaže na skrbno upoštevanje dolgoročne vrednosti izdelka.

Potrošniki izkazujejo močno pripravljenost za zmerne stroške v modni kategoriji, kot izhaja iz analize plačilnih možnosti. Manjši odstotek anketirancev se poslužuje obročnega odplačevanja (18,9 %), kar kaže na previdnost do dolgoročnih finančnih obveznosti. Ta dvojna dinamika, ki vključuje pripravljenost na zmerne stroške, hkrati pa izrazito naklonjenost nakupovanju s popusti (49,3 %) in previdnost do dolgoročnih finančnih obveznosti ter dejstvo, da 44,8 % vprašanih zaradi inflacije troši manj, predstavlja ključni vidik vedenja potrošnikov v modnem sektorju.

Slovenski potrošniki skrbno držijo v ravnotežju iskanje kakovostnih izdelkov, koriščenje popustov, prilagajanjem izzivom inflacije in ohranjanjem dolgoročne finančne odgovornosti ter tako ustvarjajo ravnovesje med modnimi preferencami in finančnimi izdatki.