To je sestavina, ki ti izsušuje kožo

Ko ‘preskeniraš’ sestavine na novem toniku ali vlažilni kremi – to moraš vedno narediti! – je zelo pomembno, da med vsemi sestavinami prepoznaš tiste, ki tvoji koži ne naredijo popolnoma nič dobrega. Ena izmed sestavin, katerim se moramo na veliko izogibati je alkohol. Ne samo da alkoholi izsušujejo povrhnjico, vendar pa te ‘priljubljene’ antiseptične sestavine, ki uničujejo bakterije, povrhnjico ‘pretrgajo’ in zato ne more več opravljati svoje naloge, ki pa je ščititi hranilne snovi, ki jih koža nujno potrebuje. Če potegnemo črto: Alkohol je škodljiv, tako za tvojo kožo kot v soboto zvečer.

“Alkohol je generični izraz, ki se običajno nanaša na etanol,” pravi dr. Jessica Weiser, članica skupine dermatologov v New York-u. “Molekula ima zelo kratko verigo in je lahko zelo izsušujoča in kruta do tvoje kože, prav tako pa suši tudi naravna olja na površju kože.” Alkohol ni primeren niti za mastno kožo, ker bo koža, ki ji odvzemaš naravno maščobo, le-te proizvajala še več, kar pa je popolno nasprotje, česar si verjetno želiš.

Ampak za pravilno nego ne moreš iz negovalne rutine odstraniti kar vse izdelke, ki vsebujejo besedo alkohol med sestavinami. Pomisli na maščobne alkohole: cetyl alcohol, cetearyl alcohol in stearyl alcohol (če jih naštejemo zgolj nekaj) so nedražeči in popolnoma neškodljivi. Ti alkoholi so dejansko narejeni iz maščob in olj in so lahko zelo koristni za ohranjanje suhe kože hidrirane. “Maščobni alkoholi se uporabljajo kot sredstva za zgoščevanje in mehčanje v številnih izdelkih za nego kože,” pojasnjuje dr. Weiser, zato se jih nikakor ne smemo bati in izogibati.

Bodi pozorna na te izraze in ne zamenjuj dobrih alkoholov z njihovimi škodljivimi ‘kolegi’: čisti alcohol, ethyl alcohol, ethanol, denatured alcohol in isopropyl so nevarne besede. Izogibaj se jim kot kugi!

Preberi si še, kaj ljudje z lepo kožo redno počnejo in česa nikoli!