7
7
7
7
previous arrow
next arrow
7
7
7
7
previous arrow
next arrow

Tudi ti delaš TO kofeinsko napako?

Nič te bolj ne poživi zjutraj kot velika skodelica kofeinske kave ali čaja. Tekom dneva si potem privoščiš še kakšen ledeni čaji, gazirano pijačo ali ledeno kavo, če naštejemo le nekaj izmed nešteto obstoječih kofeinskih napitkov. In tako kot je pri večini stvareh, lahko tudi preveč kofeina povzroči grozne stvari tvojemu telesu.

Če zaužiješ preveč kofeina (to je 500 mg kofeina, kar je enako 5-im skodelicam kave) na dan, lahko to vodi do različnih zdravstvenih težav: nespečnost, nemirnost in razdražljivost so le nekatere izmed mnogih!

Ne samo, da lahko pride do težav zaradi pomanjkanja spanja, privede lahko tudi do nekaterih resnih zdravstvenih težav. Preveč kofeina lahko povzroči preobčutljiv želodec, hiter srčni utrip in celo mišično tresavico. Raziskovalci so celo dokazali, da lahko pitje več kot 4 skodelic kave na dan vodi do prezgodnje umrljivosti, zato pazi!

Čeprav se ti morda ne zdi, pa je kofein zasvojljiva droga. Mnogo ljudi je dejansko odvisnih od kofeina in lahko čez dan funkcionirajo le, če ga konstantno dovajajo telesu.

Kofein pa ima na vsakega drugačen vpliv, zato poskrbi, da kofeinske napitke uživaš v mejah normale. Na primer ljudje, ki trpijo zaradi anksioznih motenj bi se morali popolnoma izogibati kofeinu, saj lahko le-ta povzroči, da se počutijo še bolj zaskrbljeni. Prav tako bi se morali kofeinu izogibati otroci in mladostniki, saj ima posreden vpliv na učne sposobnosti zaradi pomanjkanja spanja.

Zapomni si, kofein ni škodljiv, če ga le uživaš v zdravih količinah.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry