Si odvisna od kave? Tako premagaš zasvojenost s kofeinom

Ne kadiš, redko piješ alkohol (no, razen vina pri večerji) in poskušaš jesti čim bolj zdravo. Ampak, če vsak dan popiješ več kav in energijskih pijač, ki te ohranjajo v pogonu, potem se preveč zanašaš na zasvojljive snovi. In s tem nikakor ne mislimo, da se moraš kavi z mlekom za vedno odreči, ampak zgolj ublažiti odvisnost. Sledi 6 nasvetov, kako potrebo po kofeinu ohraniš na normalni ravni.

Kavo zamenjaj za zeleni čaj

Ja, kofeinski zeleni čaj. Zeleni čaj vsebuje približno tretjino kofeina, kot ga je v skodelici jutranje kave. In ker je tvoje telo že dolgo časa odvisno od kofeina, bi nenadna popolna izločitev le-tega povzročila neprijetne učinke.

Postopoma preklopi na zeliščni čaj

Ko se tvoje telo postopoma navadi na zeleni čaj in s tem manjšo količino kofeina, zeleni čaj zamenjaj z zeliščnim čajem, kot je recimo meta. Za ta prehod si lahko vzameš tudi več mesecev časa – začneš lahko tako, da če si navajena popiti tri skodelice zelenega čaja na dan, poskusi eno zamenjati za zeliščni čaj, nato počasi zamenjaj dve in postopoma vse tri.

Pij vodo s klorofilom

Če opažaš, da ti primanjkuje energije, ki je imaš vedno na pretek po zaužiti kavi ali energijskem napitku, začni uživati klorofil. Enkrat na dan dodaj v vodo klorofil in to ponavljaj da tedna. Znanstveno je dokazano, da izboljša raven energije, zato je klorofilno vodo najbolje uživati v popoldanskih urah po malici oziroma kosilu.

Prej se odpravi spat

Zdaj, ko se ne moreš več zanašati na kofein, je povsem normalno, da občutiš utrujenost. Čeprav je neprijeten občutek, ko se cel dan počutiš kot da sanjariš, pa je to dejansko dober merilnik, ki ti bo pomagal ugotoviti, koliko spanja tvoje telo dejansko potrebuje. Zelo verjetno je, da ti bo zadostovalo nekje 7 do 8 ur spanja na noč, da boš naslednji dan lahko normalno funkcionirala.

V popoldanskih urah uživaj arašidovo maslo

Če tvoja raven energije konkretno upade okoli 15. ure, si jo lahko zelo enostavno povrneš brez kapljice kofeina. Pripravi si toast (ali jabolko) z arašidovim maslom, polno pestjo mandljev ali zaužij katerikoli drugi prigrizek, ki vsebuje veliko beljakovin. Svoje telo boš oskrbela s hranilnimi snovmi, ki jih še kako potrebuje, da bo zopet v pogonu … vsaj do večerje.

Ponovno začni uživati kofein … v zmernih količinah!

Vemo, da je popolnoma nesmiselno iz svojega življenja popolnoma izločiti kofein (sploh, če si velika ljubiteljica kave). Ko enkrat sama sebi dokažeš, da za normalno delovanje absolutni in definitivno ne potrebuješ niti kapljice kofeina, si privošči skodelico kave z mlekom. Zaslužiš si jo!

Ali veš, kaj vse se lahko zgodi, če vsak dan spiješ skodelico zelenega čaja?