Recept: Veganski čokoladni cupcakes z avokadovo kremo
Vse najboljše za te, vse najboljše za te! Ok, mogoče danes nimaš ravno rojstnega dneva, ampak zagotovo ga ima nekdo nekje na svetu, kar pa je dovolj dober razlog, da spečeš nekaj čokoladnih cupcakes-ov in jih okrasiš s čokoladno kremo. In ko boš prvič ugriznila vanj, boš zagotovo tako presenečena nad božanskim okusom, da se ne boš mogla ustaviti samo pri enem. So zelo nizkokalorični in popolnoma veganski, čokoladna glazura pa je namesto iz masla narejena iz avokadov!
Zdrave maščobe v avokadu naredijo te čokoladne cupcakes-e tako zdrave kot sta skleda ohrovta ali fižolova juha! No, mogoče ne ravno tako zelo, ampak dovolj zdrave, da nimaš slabe vesti, če poješ več kot samo enega. Vsak cupcakes vsebuje skoraj 5 gramov vlaknin in ima 230 kalorij, za razliko od originalnega cupcakes-a, ki ima 459 kalorij, torej kar 2x več! Pa začnimo ustvarjati te čokoladne dragulje…
Veganski čokoladni cupcakes z avokadovo kremo
Sestavine:
Za biskvit:
- 1 skodelica nesladkanega mandljevega mleka
- 1 čajna žlička jabolčnega kisa
- 3/4 skodelice kristalnega sladkorja (ali drugega sladila)
- 1/3 skodelice repičnega olja
- 1 1/2 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 1 skodelica polnozrnate moke
- 1/3 skodelice nesladkanega kakava v prahu
- 3/4 čajne žličke sode bikarbone
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- 1/4 čajne žličke morske soli
Za glazuro:
- 2 zrela avokada
- 1/4 skodelice nesladkanega kakava v prahu
- 3 žlice javorjevega sirupa
- 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Priprava:
- Pečico segrej na 180°C. Pekač z 12 modeli za muffine napolni s papirnatimi ali silikonskimi skodelicami.
- Skupaj zmešaj mandljevo mleko in jabolčni kis in pusti pri miru nekaj minut, da se mleko sesiri.
- Nato v sesirjeno mleko penasto vmešaj sladkor, olje in vanilijo.
- V drugi skledi zmešaj moko, kakav v prahu, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol.
- Počasi vmešaj suhe sestavine v mokre do gladkega.
- Maso enakomerno razdeli v 12 modelčkov za muffine.
- Peci 18-25 minut oz. dokler vstavljeni zobotrebec ni popolnoma čist, ko ga izvlečeš ven. Vzemi iz pečice in po nekaj minutah prestavi cupcakes-e iz pekača na krožnik.
- Medtem ko se cupcakes-i pečejo, naredi glazuro.
- Avokadovo meso stresi v multipraktik. Dodaj kakav v prahu, javorjev sirup in vanilijo ter mešaj do gladkega.
- Ohlajene cupcakes-e okrasi s čokoladno kremo in uživaj!
Če si ljubiteljica čokolade (le katera ni!?) ti bo zagotovo všeč tudi zdrav, enostaven in totalno okusen čokoladni fondant!