fbpx

Veganski recept: Zdravi čokoladno-bananini muffini

Slastni veganski muffini s čokoladno in bananino sredico.

Samo poglej si to teksturo! Le redko kdo bi se lahko uprl stopljeni čokoladi in banani v notranjosti slastnega muffina, ki je zaradi pirine moke in kokosovega sladkorja veliko bolj zdrav od navadnih muffinov. Čokoladno-bananini muffini ne vsebujejo ne mleka ne jajc, tako da so primerni tudi za vegane.

Veganski čokoladno-bananini muffini

Sestavine:

  • 2 1/2 skodelici pirine moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/4 skodelice kakava v prahu
  • 1/2 – 1 skodelico kokosovega sladkorja
  • 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
  • 1/2 skodelice nesladkane jabolčne čežane
  • 1 jedilna žlica stopljenega kokosovega olja
  • 1 skodelica mleka iz oreščkov (mandljevega, kokosovega, iz indijskih oreščkov,…)
  • 1 velika banana, narezana na manjše kose
  • 1/2 skodelice veganskih čokoladnih kapljic ali sesekljane veganske čokolade
  • neobvezno: v maso lahko dodaš tudi sesekljane oreščke, rozine, kokos,…

Priprava:

1. Pečico predhodno segrej na 175°C in namasti pekač za muffine.
2. V večji posodi z metlico dobro zmešaj moko, pecilni prašek, sol, kakav in sladkor.
3. Dodaj jabolčno čežano, vanilijo, kokosovo olje in mleko. Dobro premešaj, vendar ne preveč, saj bo drugače testo postalo pretrdo. Nežno vmešaj banano in čokolado – morata biti enakomerno porazdeljeni po masi.
4. S pomočjo žlice vlivaj maso v pekač za muffine – vsaka skodelica naj bo napolnjena 3/4 do vrha.
5. Peci 20 minut oziroma dokler skorjica na vrhu ne poči, zobotrebec pa izvlečeš čist.
6. Muffine vzemi iz pečice. Počakaj 5 minut, da se nekoliko ohladijo, nato pa jih vzemi iz pekača. V neprodušno zaprti posodi jih lahko hraniš 2 dni, v zamrzovalniku pa tudi do enega meseca.