Vegi recept: Hrustljav tofu z brokolijem in romesco omako

Tofu lahko pripraviš na ogromno različnih načinov, vendar pa, če vprašaš nas, je najboljši hrustljav. Z dodatkom brokolija in romesco omake pa boš pripravila aromatičen obrok, ki je enostaven za pripravo in poln rastlinskih beljakovin.

Hrustljav tofu z brokolijem in romesco omako

Sestavine:
Za romesco omako:

  • 1 skodelica odcejene pražene rdeče paprike; iz kozarca
  • 1/4 skodelice naravnega mandljevega masla (ali katereg drugega masla iz oreščkov)
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 1 jedilna žlica šerijevega kisa
  • 1 jedilna žlica paradižnikove mezge
  • 2 stroka česna; zmečkana
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/4 čajne žličke sveže mletega črnega popra

Za hrustljav tofu in brokoli:

  • 1 paket zelo čvrstega tofuja; narezanega na rezine
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1 velik brokoli; narezan na poljubno velike kose
  • 1/2 skodelice romesco omake
  • 2 jedilni žlici sesekljanih praženih mandljev
  • grobo mleta morska sol (neobvezno)

Priprava:

1. Naredi romesco: V blenderju ali manjšem multipraktiku zmešaj rdečo papriko, mandljevo maslo, olivno olje, kis, paradižnikovo mezgo, česen, sol in poper. Miksaj na visoki stopnji do gladke mase. Postavi na stran. (Romesco bo v hladilniku zdržal do 5 dni.)
2. Naredi hrustljav tofu in brokoli: Majhen pekač obloži s čisto krpo ali papirnatimi brisačami. Tofu položi v enojni plasti na brisačko, nato pa na tofu položi še eno papirnato brisačko. Na vrh položi drugi pekač, nanj pa nekaj, da ga obtežiš, na primer dve pločevinki hrane. Počakaj vsaj 30 minut ali shrani v hladilnik čez noč. (Ne preskoči tega koraka, saj je ključnega pomena za hrustljav tofu.)
3. V veliki ponvi z dnom proti prijemanju segrej olje na srednje močnem ognju. Stisnjen tofu do suhega popivnaj in na obeh straneh začini s soljo. Tofu položi na vroče olje in ga z lopatico z ravnim dnom ali pokrovom prvo minuto zelo močno pritiskaj navzdol. Peci toliko časa, da se obarva zlato-rjavo in postane hrustljav, nekje 5-6 minut, nato pa obrni in ponovno prvo minuto pritiskaj močno navzdol ter peci do zlato-rjave barve, 5-6 minut.
4. Med pečenjem tofuja, skuhaj brokoli na pari. V lonec vlij malo vode, vstavi pripomoček za kuhanje na pari in vodo zavri. Dodaj brokoli in pokrij ter kuhaj 6-8 minut oziroma dokler se ne zmehča.
5. Hrustljav tofu in brokoli postrezi skupaj z žlico romesco omake in po želji potresi z mandlji in grobo mleto morsko soljo.

(Vir: Help Yourself)