Velikonočni recept: Presna čokoladna gnezda z jajčki

Zdrava čokoladna gnezda z marcipanovimi jajci so kot nalašč za velikonočne praznike. Presna, veganska in brezglutenska poslastica je enostavna za pripravo in odlična kot posladek po kosilu ali večerji.

Presna čokoladna gnezda

Sestavine:

  • 100 g kokosovega olja
  • 3 jedilne žlice agavinega sirupa (ali med)
  • 2 jedilni žlici kakava v prahu
  • 50 g suhega nastrganega kokosa
  • 50 g kokosovih lističev
  • 50 g mandljevih lističev

Priprava:

1. Na majhnem ognju stopi kokosovo olje in vmešaj agavin sirup ter kakav v prahu, da nastane čokoladna omaka.
2. V večji skledi zmešaj posušen nastrgan kokos, kokosove lističe in mandljeve lističe. Preko prelij čokoladno omako in mešaj toliko časa, da je celotna masa enakomerno prekrita s čokoladno omako.
3. Skledo postavi v hladilnik za približno 5 minut, da se čokolada ohladi in mešanica nekoliko zgosti.
4. Zmes razdeli v 8 posodic za muffine (približno 2 jedilni žlici v vsako) in nato v vsaki oblikuj gnezdo s hrbtno stranjo žlice.
5. Postavi v hladilnik za približno 30 minut.

Marcipanova mini jajca

Sestavine:

  • 25 g mletih mandljev
  • 3 jedilne žlice agavinega sirupa (ali medu)
  • naravno jedilno barvilo (lahko uporabiš 1/3 čajne žličke kurkume, 1/3 čajne žličke spiruline v prahu, 1 čajno žličko prahu iz posušenih jagod)

Priprava:

1. Za pripravo presnega marcipana v multipraktiku zmešaj skupaj mlete mandlje in agavin sirup in miksaj toliko časa, da nastane kompaktna okrogla zmes. Ampak pozor, nikar ne miksaj predolgo, saj se bo drugače izločilo preveč mandljevega olja. Dodaj agavin sirup, če je to potrebno. Zmes mora biti podobna pravemu marcipanu in jo lahko oblikuješ kot testo.
2. Razdeli na 3 dele in jih ločeno zmešaj z jedilnimi barvami: spirulino za zeleno, kurkumo za rumeno in prah jagod za roza.
3. Iz marcipana naredi majhne kroglice, iz njih pa jajčaste oblike. Postavi v hladilnik, da se strdijo.

Ne spreglej pa tudi receptov za velikonočna Oreo jajčka iz samo 4 sestavin in velikonočne jajčne cupcakese z belo čokolado!