Vitamin C: 5 živil, ki brišejo gubice s kože

Spoznaj živila, ki spodbujajo proizvodnjo kolagena v koži in radirajo gubice.

Popolnoma nič ni narobe z gubicami in staranje je popolnoma naraven del življenja, ampak brez dvoma si večina med nami želi čim dlje časa izgledati mladostno. Z zdravo in sijočo kožo boš vedno izgledala mladostno in se tudi počutila fantastično. Čudovita koža se začne od znotraj, kar pomeni, da je zadosten vnos pravih vitaminov in mineralov v tvojo prehrano eden najboljših načinov za izboljšanje polti.

Za najboljše rezultate je potrebno v svojo prehrano dodati čim več zelenjave in sadja, ki vsebuje vitamin C, saj pomaga stimulirati naravno proizvodnjo kolagena v telesu, kolagen in elastin pa sta odgovorna za to, da koža izgleda bolj čvrsta in gladka.

Vitamin C najdemo v številnih živilih, eni od najboljših za brisanje gubic pa so:

Melona, kivi, pomaranča
Melona, kivi, pomaranča (Foto: Freepik)

Melona
Melona je polna vitaminov – dejansko naj bi vsebovala skoraj celoten dnevni priporočeni odmerek vitamina C. Uživanje melone lahko okrepi imunsko zdravje, poveča proizvodnjo kolagena in ima tudi antioksidativne lastnosti, ki pomagajo pri doseganju zdrave in sijoče kože. Dodatek nekaj kapljic limone je le še pika na i.

Kivi
Še en odličen vir vitamina C. Kivi naj bi spodbudil imunski odziv na okužbo in je neverjetno bogat z antioksidanti. Pomaga tudi pri hujšanju, uravnava raven sladkorja v krvi, krepi kolagen in spodbuja zdravje oči. Kivi je fantastičen sadež za zdravje kože, saj preprečuje degeneracijo kože, jo napne in vlaži, pomaga pri odstranjevanju aken, zmanjšuje pore in preprečuje prezgodnje staranje kože.

Guava
Guava je bogat vir vitamina C. Raziskava je pokazala, da uživanje enega sadeža guave zagotovi dvojni dnevni priporočeni odmerek vitamina C. Krepi imunsko odpornost, ima antioksidativne lastnosti in je odličen vir vlaknin. Guava pomaga pri regeneraciji kože, izboljšuje tonus kože in deluje proti staranju.

Guava
Guava (Foto: Envato Elements)

Pomaranče
Pomaranče in ostali citrusi so sinonim za vitamin C – in to z dobrim razlogom. Pomaga v boju proti poškodbam celic, pomaga pri proizvodnji kolagena, se bori proti anemiji in krepi obrambni mehanizem telesa. Pomaranče lahko preprečijo nastanek aken, upočasnijo staranje kože, pomagajo pri zamašenih porah in poskrbijo za napeto kožo.

Paprike
Rumene in rdeče obarvane paprike vsebujejo več vitamina C v primerjavi z zelenimi. Pomagajo pri lažji absorpciji železa v telesu in pripomorejo k hitrejšemu celjenju ran. Imajo to edinstveno lastnost nege kože, saj omejujejo pojav gub in pigmentacije.

Preberi si tudi:
Lepotna rutina: Kako še izboljšati delovanje vitamin C seruma

Lepotna rutina: Kako še izboljšati delovanje vitamin C seruma

Izdelki z vitaminom C so zelo delikatni. Po eni strani zagotavljajo esencialne antioksidante, ki upočasnjujejo znake staranja, po drugi strani pa so njihove raztopine pogosto nestabilne in lahko…