Dokazano: Vonjanje vina je dobro za tvoje zdravje!
Nobena skrivnost ni, da ima vino ogromno zdravilnih koristi in da se da z njim tudi hujšati. Ampak, še preden narediš požirek belega ali rdečega, ga malo povonjaj, da izostriš svoj spomin.
V najnovejši raziskavi, ki je bila objavljena v reviji Frontiers in Human Neuroscience so raziskovalci s klinike v Clevelandu in Université du Québec à Trois-Rivières univerze skupini sommelierjev naredili magnetno resonanco (MRI). Glede na njihove ugotovitve, so imeli sommelierji precej manj možnosti, da bi zboleli za Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen in demenco kasneje v življenju.
Zakaj? Sommelierji so usposobljeni za uporabo dišavnih pomnilnikov (ali spominjanja vonjav), da ločijo različne vrste vina. Ta del možganov se ne razvije z uporabo drugih čutil, kot so vonj, vid in sluh. Torej, medtem ko svoj nos uporabljaš za prepoznavanje grozdja, pravzaprav treniraš zelo neizkoriščen del možganov, ki ti pomaga ohranjati oster um in te ščiti pred nevrodegenerativnimi boleznimi.
Torej, vsakič ko greš na kuhančka, ga prej dobro povonjaj!