Vsako jutro težko vstaneš iz postelje? Potem imamo zate izjemno novico!

Tipka za ‘dremež’ je tvoj najboljši prijatelj!

Vstajanje iz postelje v teh hladnih zimskih jutrih je lahko resnično težavno, ko si zadekana z odejo v topli postelji. Skušnjava, da pritisneš tipko za ‘dremež’ in uživaš še dodatnih 10 minut, se vedno zdi več kot mamljiva, a kaj ko so nas prepričali v to, da so zgodnja jutra ključ do uspešnega življenja.

Vendar pa so nove raziskave pokazale, da poležavanje v postelji morda sploh ni razkošje, zaradi katerega bi morala imeti slabo vest – pravzaprav bi to početje lahko pomenilo, da si bolj inteligentna, ustvarjalna in srečna oseba.

Študija z naslovom ‘Zakaj so nočne sove bolj inteligentne’ je pokazala, da imeti pod nadzorom, kdaj se boš odpravila spat in kdaj se boš zbudila kaže na to, da si inteligentna oseba. Tipka za ‘dremež’ je relativno nov izzum in je nekaj, na kar nas evolucija ni pripravila. Biti sposoben pritisniti na ‘dremež’ in se prilagajati temu novemu načinu življenja in spanja pomeni, da si bolj intelektualna, pravita avtorici raziskave Satoshi Kanazawa in Kaja Perina.

Neupoštevanje pravil, da bi morala vstati takoj po zvonjenju budilke – in se raje oziraš na to, kaj potrebuje tvoje telo – pomeni, da bolj verjetno slediš svojim ambicijam in sama rešuješ svoje težave. Kanazawa in Perina trdita, da to pomeni, da si bolj kreativna in neodvisna.

V študiji so spremljali spalne vzorce 1229 oseb in rezultati so pokazali, da so ljudje, ki so odhajali spat po 23. uri in vstajali po 8. uri zjutraj zaslužili več denarja in bili na splošno srečnejši.

Kljub boljši ustvarjalnosti – tvoj kreativni um deluje najbolje med jutranjim poležavanjem – pa preveč spanja tudi ni priporočljivo. Odrasle osebe potrebujejo med 7 in 9 ur spanja na noč za vzdrževanje zdravega načina življenja.

Tako, zdaj lahko končno brez slabe vesti zjutraj poležavaš v postelji, ker se to nikakor več ne šteje za to, da si lena ali nedisciplinirana!