Zakaj bi morala avokado pred uživanjem obvezno umiti pod vodo
Temeljna sestavina guacamole omake, ki obogati tudi vsako solato in je zelo slastna, ko jo razmažeš po toastu, je seveda avokado. Ampak še preden ga razrežeš, izkoščičiš in izdolbeš sredico, moraš narediti še en zelo pomemben korak: lupino avokada bi morala temeljito umiti z vodo.
Nedavno je Uprava ZDA za hrano in zdravila izdala poročilo, da čeprav lupine avokada ne uživamo, pa je na njej ogromno bakterij, ki z lahkoto najdejo svojo pot do užitne mehke sredice.
In povsem logično je: Samo pomisli, koliko avokadov primeš z roko, da preveriš njihovo zrelost. Ko prineseš avokado domov, ga preprosto zarežeš in s tem bakterije z lupine preneseš z nožem v užitno zeleno meso (listerio so odkrili v kar 17% vzorcev avokadove kože, ki so jih testirali med leti 2014 in 2016).
Zato si naredi uslugo in avokado pred uživanjem vedno temeljito operi z vodo!