Zakaj je “Toxic” od Britney Spears še vedno najboljši pop video vseh časov

Pred dvajsetimi leti je Britney Spears izdala svoj hit “Toxic”, za katerega video je režiral priznani Joseph Kahn. V videu je Britney predstavljena kot nekakšna vohunska morilka, ki je na misiji zastrupiti svojega varajočega bivšega. Koncept, ki si ga je zamislila Britney sama, jo prikazuje v nizu zanimivih preoblek, od seksi stevardese do zlobnice v usnju.

Video ima vse: akcijo, modo, naključen prizor izpod prhe, a nič ne presega nabora ikoničnih kostumov. Začnimo s prvo obleko princese popa: visoko med oblakimi vidimo Britney kot stevardeso. Njena azurno modra oprava – futuristična mini obleka s širokimi rameni in izrezom med prsmi – je dodelana z majhno kapico in uhani v obliki lestenca. Videz, ki je od takrat, zlasti v Ameriki, postal ikonični kostum za noč čarovnic, je za Britney ustvaril oblikovalec Jeremy Scott. Nato sledi njen, verjetno najbolj ikoničen videz, ki sploh ni prosojno enodelno oblačilo z diamanti, temveč le njeno golo telo, v celoti pokrito z nalepljenimi diamanti.

V vzdušju preoblačenja pevko nato vidimo v oprijetem črnem kombinezonu z dodatkom usnjenega pasu, ko se pelje na motorju s Tysonom Beckfordom. To ne bi bil video iz leta 2000 brez prisotnosti vročega moškega. Njena obleka – skupaj z živo rdečo lasuljo in futurističnimi sončnimi očali – je bila tako vplivna, da jo je Taylor Swift upodobila v svojem videospotu za pesem “Bad Blood” iz leta 2014, ki ima podoben zaplet.