Zakaj se ljudje naparfumirajo pred spanjem?

Parfum za v posteljo? Verjetno se tudi ti sprašuješ, zakaj bi se sploh kdo naparfumiral, predno gre spat. Ampak, to sploh ni tako nenavadna praksa, kot se ti morda zdi.

Na TikToku ima oznaka “perfumes for bedtime” (“parfumi pred spanjem”) 122,9 milijona ogledov, ki konstantno rastejo, oznaka “wearing perfume to bed” (“nošenje parfuma v posteljo”) pa ima dodatnih 39,7 milijona ogledov.

Vplivneži in navdušenci nad dišavami svetujejo, da kožo, pižamo in celo posteljnino poškropimo s parfumom. Mnogi svojo nočno tradicijo pripisujejo pokojni Marilyn Monroe, ki je slavno razkrila, da v postelji nosi samo parfumsko vodo Chanel N°5 Eau de Parfum. Večina med nami nas parfum vidi kot nekaj, kar nosiš, ko greš ven in da narediš vtis na druge ljudi, vendar pa je lahko nanos parfuma tudi veliko bolj oseben.

Nošenje parfuma v posteljo pa naj bi imelo tudi neskončne koristi za duha in telo. Prednosti uporabe dišav za izboljšanje dobrega počutja izvirajo iz starih Grkov in Rimljanov, ki naj bi uporabljali sivko za boj proti nespečnosti. Obstajajo številne sodobne raziskave, ki kažejo, da nekateri vonji dejansko pomagajo pri boljšem spancu. Sivkino olje se je izkazalo za učinkovito in zanesljivo lajšanje težav z nespečnostjo in utrujenostjo, druga študija pa je razkrila, da so eterična olja za aromaterapijo, vključno s sivko, kamilico in nerolijem, zmanjšala stopnjo anksioznosti in izboljšala spanec pri različnih udeležencih.

Sandalovina pa se uporablja v ajurvedski medicini za zdravljenje tesnobe, utrujenosti in nespečnost. Ylang-ylang in vanilija sta prav tako blagodejna. Po mnenju strokovnjakov obstaja razlog, zakaj gravitiramo k tej prijetni vanilijevi noti: že dolgo je povezana z materinim mlekom in formulo za dojenčke, ki naj bi v nas kot odraslih pričarala občutek udobja.

Ali lahko nošenje parfuma v postelji vpliva na tvoje sanje?

Strokovnjaki se strinjajo, da ti lahko parfum pomaga zazibati se v sladke sanje. Dejansko ti lahko pomaga doseči izkušnjo lucidnega sanjanja. Lucidne sanje so živahen občutek, v katerem se zavedaš, da sanjaš. V ta namen lahko lucidni sanjači nadzorujejo dogajanje v svojih sanjah. Zanimivo je, da obstajajo anekdotični dokazi, ki kažejo na to, da lahko lucidne sanje izboljšajo področja v posameznikovi zavesti, kot so reševanje problemov in motorične sposobnosti.

Torej, če si želiš bolj sladko spati, ugotovi, kateri parfum te sprošča in pripelje v misli lepe spomine, kajti takšen parfum je najbolj primeren za nošenje v posteljo.