Zdrava pizza Margherita s kvinojinim testom in ‘mozzarello’ iz indijskih oreščkov
Hiter in enostaven recept za pizzo s testom iz kvinoje in topljeno “mozzarello” iz indijskih oreščkov. Primerna je za vse, ki se izogibate glutenu in mlečnim izdelkom, za vegane in vse, ki se rade zdravo prehranjujete.
Zdrava in veganska pizza Margherita
Sestavine:
Za kvinojino testo:
- 3/4 skodelice / 135 g kvinoje
- 1/4 čajne žličke soli
- 1/2 čajne žličke kajenskega popra
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- 3/4 skodelice / 175 ml vode
Za “mozzarello” iz indijskih oreščkov:
- 1/3 skodelice / 50 g indijskih oreščkov (lahko uporabiš tudi sončnična semena)
- 2 čajni žlički prehranskega kvasa
- 1 strok česna
- 1 skodelica / 240 ml vode
- ščepec soli
- 2 čajni žlički tapiokinega škroba
Pizza dodatki:
- 4 jedilne žlice paradižnikove omake/pireja
- karkoli ti srce poželi
Priprava:
1. Kvinojo namakaj v vodi 15 minut ali čez noč.
2. Speri in odcedi ter stresi v blender z vsemi ostalimi sestavinami za testo. Zmiksaj do gladkega.
3. Okrogel pekač premera 20 cm obloži s peki papirjem ali pa uporabi silikonski pekač. Prelij maso v pekač.
4. Peci v pečici na 190°C 30-35 minut oziroma dokler nož ne ostane popolnoma čist, ko ga izvlečeš iz sredine testa. Vzemi iz pečice in pusti počivati 5 minut, preden preložiš testo iz pekača na režo.
5. Peci še dodatnih 10 minut na 190°C, da se zapeče tudi spodnja stran.
6. Vse sestavine za “mozzarello” iz indijskih oreščkov, razen tapiokinega škroba, stresi v blender in zmiksaj do gladkega.
7. “Mozzarellino” mešanico prelij v ponev in ji dodaj presejan tapiokin škrob.
8. Med konstantnim mešanjem počasi segrevaj, da se ne bi zmes na dnu ponve zažgala. Veganska “mozzarella” je pripravljena, ko je gosta in “lepljiva”.
9. Paradižnikovo omako prelij po vrhu kvinojinega testa, nato pa po žlicah dodaj vegansko “mozzarello” in po želji potresi nekaj bazilikinih listov.
10. Pizzo lahko postaviš nazaj v pečico za nekaj minut in jo šele nato postrežeš.