Zdravje: 3 živila, ki bi jih morali uživati vsak dan po 40. letu

Najbolj pomemben cilj vsake zdrave prehrane je nahraniti telo z vsemi hranilnimi snovmi, ki jih potrebuje za najboljše delovanje. S staranjem postajajo nekatera hranila še pomembnejša za naše dobro počutje. Na primer, med menopavzo se lahko pojavi vrsta zdravstvenih težav, kot so povečanje telesne mase, osteoporoza in povečano tveganje za bolezni srca. Na srečo pa obstaja veliko načinov, kako te težave obvladati – začenši z dodajanjem nekaterih močnih super živil v svojo vsakodnevno prehrano.

Super živila so preprosto živila, bogata s hranili, ki nudijo širok spekter koristi, od zdravja srca do močnejšega imunskega sistema. Uživanje te vrste hrane je odlična ideja za vsakogar v katerem koli starostnem obdobju, vendar pa je lahko še posebej koristno za ženske, starejše od 40 let. Če želiš odkriti nekaj najboljših živil, ki lahko pomagajo upočasniti staranje in olajšati nekatere simptome menopavze, beri naprej.

Brokoli in cvetača - Modna.si
Brokoli in cvetača (Foto: Envato Elements)

1. Križnice
Povečanje vnosa zelenjave iz družine križnic, kot so brokoli, cvetača, zelje, ohrovt, listnati ohrovt, brstični ohrovt in ostali, so odličen način za uravnavanje hormonov, kar lahko zagotovo pride prav, ko se staramo – še posebej, ko vstopimo v menopavzo. Ta zelenjava vsebuje spojino, imenovano indol-3-karbinol, ki pri razgradnji proizvaja drugo spojino, imenovano diindolilmetan (DIM). DIM ima lahko številne koristi, ki so še posebej zanimive za ženske, saj naj bi pomagal uravnotežiti ravni estrogena v telesu s spodbujanjem proizvodnje bolj koristne oblike estrogena, imenovane 2-hidroksiestron, in zmanjšanjem učinkov druge oblike estrogena, imenovane 16 alfa-hidroksiestron, ki je bil povezan s povečanjem telesne mase in povečanim tveganjem za nekatere vrste raka, vključno z rakom dojke in maternice. Na srečo se ta zelenjava prilega številnim jedem. Večina je okusna že sama po sebi, ko je spečena ali kuhana, lahko pa jo dodaš v riž, kvinojo, lečo itd.

Suhe slive - Modna.si
Suhe slive (Foto: Envato Elements)

2. Suhe slive
Suhe slive so precej podcenjeno živilo, imajo pa ogromno koristi še zlasti za ženske, ki so že prestopile prag 40-ih let. Pravzaprav so suhe slive popolna superhrana za pripravo ženskega telesa na menopavzo. To pa zato, ker lahko ta močan sadež pomaga pri boju proti izgubi kostne mase in povečanju telesne teže, ki sta dve pogosti težavi, ki ju povzročajo hormonski premiki, ki jih naša telesa začnejo doživljati med perimenopavzo. Raziskave kažejo, da lahko uživanje 4-5 suhih sliv na dan pomaga zaščititi naše kosti. V teh študijah je bilo redno uživanje suhih sliv dejansko povezano z večjo mineralno gostoto kosti v hrbtenici. To super živilo pa je tudi bogato s topnimi vlakninami, ki upočasnjujejo prebavo in ohranjajo enakomerno raven krvnega sladkorja, kar pomaga pri obvladovanju hrepenenja po hrani, ki vodi v nepotrebne prigrizke in dodatno pridobivanje telesne teže.

Črni fižol - Modna.si
Črni fižol (Foto: Envato Elements)

3. Črni fižol
Še en fantastičen dodatek h kateri koli prehrani, še posebej za ženske nad 40 let, je črni fižol. Ta je bogat z magnezijem in kalijem, dvema mineraloma, ki s staranjem postajata še pomembnejša. Uživanje več hrane bogate z magnezijem in kalijem, je izjemno koristno, še zlasti pa, ko se približujemo menopavzi. Med menopavzo ženske izgubijo kar 20% mineralne kostne gostote, kar močno poveča tveganje za osteoporozo. Po menopavzi pa je nujno zagotoviti dovolj teh hranil, saj po menopavzi krvni tlak naraste, kar poveča tveganje za hipertenzijo in bolezni srca. Približno 60% magnezija v našem telesu je shranjenega v kosteh.