Zdravje: Zakaj bi morali pogosteje jesti mrzel krompir

Kdo bi si mislil, da nam dejansko lahko koristi!

Mrzel krompir ni ravno med prvimi živili na spisku, ko razmišljamo o slastnem kosilu ali večerji, vendar pa nekateri strokovnjaki menijo, da spada med najboljša živila za zdravje črevesja.

In zakaj je mrzel krompir tako koristen za ohranjanje zdravega okolja v črevesju? Vse po zaslugi vrste škroba, ki ga vsebuje. Nekuhan beli krompir vsebuje tako imenovan odporen škrob, ker je odporen na prebavo. Odporen škrob je pomemben za podporo številnih vidikov našega zdravja in dobrega počutja, od delovanja črevesja, prebave in absorpcije hranil do učinkovitega delovanja imunskega sistema. To pomeni, da gre skozi tanko črevo v debelo črevo nedotaknjen in ga telo ne razgradi. Njegove prehranske koristi nato izkoristijo bakterijski mikrobi v vašem debelem črevesju.

Ko je krompir kuhan (ker ga nihče ne bi smel jesti surovega), postane odporen škrob aktiven, kar pomeni, da ga telo obravnava na popolnoma drugačen način: pretvori ga v glukozo in nato absorbira. Ampak, če krompir skuhamo in nato pustimo, da se ohladi, se aktivni škrob spremeni nazaj v odporen škrob v procesu imenovanem retrogradacija.

Ko ta škrob doseže vaše debelo črevo, začne fermentirati, kar pomaga ustvariti bogastvo dobrih bakterij v črevesju. Poleg tega, da povečuje število bakterij, deluje tudi kot prebiotik, tako da hrani bakterije, ki že obstajajo.

Prebiotična živila so pomembna za nego in podporo rasti koristnih bakterij v črevesju, kot so laktobacili in bifidobakterije. S tem, ko pomagamo kolonizirati koristne bakterije v našem črevesju, lahko pomagamo zmanjšati simptome, kot so napenjanje, zaprtje ali sindrom razdražljivega črevesja. Če upoštevate, da odporni škrobi in fermentirane vlaknine hranijo 90 % vaših celic (v primerjavi z večino drugih živil, ki hranijo preostalih 10 %), boste razumeli, zakaj je izjemno koristno, da jih vključite v svojo prehrano.

Poleg izboljšanja zdravja okolja v debelem črevesju odporen škrob vpliva na telo še na druge načine. Ko ga bakterije prebavijo, škrob tvori spojine, vključno s plini in kratkoverižnimi maščobnimi kislinami, kot je butirat, ki je odličen vir energije za celice v debelem črevesju. Ohranjanje zdravega debelega črevesja ni pomembno samo za izboljšanje prebave in prebavnih stanj, kot je zaprtje, ampak lahko tudi zmanjša tveganje za kolorektalnega raka, ki je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka na svetu. Maščobne kisline, ki jih celice v debelem črevesju ne uporabljajo neposredno, potujejo po preostalem delu telesa, kjer imajo pomembno protivnetno vlogo.

Če nimate ideje, kako mrzel krompir vključiti v svoje jedi, lahko to zelo enostavno naredite s pripravo francoske solate ali pa ohlajen krompir preprosto vmešate v svojo solato.

Preberi si tudi:
Je vzkaljeni krompir strupen?

Je vzkaljeni krompir strupen?

Ali so to le stare vraže? Lahko jemo vzkaljeni krompir ali je tak krompir strupen? Kaj pa zelene lise? Zagotovo se ti je že kdaj zgodilo, da si…