Zdravo in slastno: Karamelni kokosov preliv
Sladek, zlat in lepljiv preliv, ki je identičen klasični karameli!
Le kdo ne mara karamele? Če bi le lahko, bi jo polivali preko vsega od palačink, sladoleda do sadnih kup in peciv. In končno jo lahko! Zdravo, enostavno in vegansko različico brez laktoze lahko brez slabe vesti, saj ne vsebuje rafiniranega sladkorja, masla in sladke smetane, ampak kokosovo mleko, kokosov sladkor in kokosovo olje. Še preden vprašaš, ali ima potemtakem okus po kokosu? Ne, nima.
Karamelni kokosov preliv
Sestavine:
- 1 pločevinko polnomastnega kokosovega mleka
- 1/2 skodelice kokosovega sladkorja
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 čajna žlička kokosovega olja
- 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
Priprava:
1. V ponvi na srednjem ognju zmešaj kokosovo mleko, kokosov sladkor in sol. Zavri in nemudoma znižaj temperaturo, da tekočina le nežno brbota.
2. Kuhaj 30-40 minut in vmes občasno premešaj. Ko ostane le še zadnjih 5-8 minut kuhanja, mešaj pogosteje.
3. Ko postane karamela temne jantarjeve barve in se toliko zgosti, da prekrije hrbtno stran žlice, odstrani s štedilnika ter vmešaj kokosovo olje in ekstrakt vanilije.
4. Karamelni preliv uporabi topel ali pa ga shrani v hladilnik v kozarec s pokrovom, kjer bo dober še 2 tedna.
Ne spreglej tudi recepta za veganski sladoled iz samo dveh sestavin!