Zdravo sladkanje: Beljakovinski tiramisu

Brez sladkorja, brez glutena in z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov!

Tiramisu je priljubljena italijanska sladica z okusom kave. Žal pa je tudi polna rafiniranih ogljikovih hidratov in sladkorja, zaradi česar ni priporočljiva za pogosto uživanje. Za razliko od današnje beljakovinske različice, ki ne vsebuje ne sladkorja in ne glutena, poleg tega pa tudi zelo malo ogljikovih hidratov. Primerna je tudi za vse, ki sledijo ketogenskemu načinu prehranjevanja.

Beljakovinski tiramisu

Sestavine:
Za testo:

  • 2 skodelici (200 g) mandljeve moke
  • 2 jedilni žlici kokosove moke
  • 2 čajni žlički stevije v prahu
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 110 g nesoljenega masla, stopljenega
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta

Za kremo:

  • 1 skodelica sladke smetane
  • 2 jedilni žlici stevije v prahu
  • 225 g kremnega sira, sobne temperature
  • 280 g mascarponeja, sobne temperature
  • 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta

Za kavin preliv:

  • 1/2 skodelice močne kave, sobne temperature
  • 2 jedilni žlici ruma
  • 1 čajna žlička tekoče stevije

Za posip:

  • 1-2 jedilni žlici nesladkanega kakava v prahu

Priprava:

Testo:
1. Peki papir razreži na 40 x 20 cm velik pravokotnik in ga prepogni, da dobiš dva 20 cm velika kvadrata (če boš delala kvadratni tiramisu). V kolikor boš tiramisu delala v pravokotnem pekaču, temu prilagodi velikost peki papirja.
2. Pečico segrej na 180°C.
3. V posodi zmešaj vse sestavne za testo. Mešaj toliko časa, da nastane gladka zmes.
4. Testo preloži na peki papir in z njim zapolni oba kvadrata oziroma en velik pravokotnik.
5. Testo po črti prereži na pol, nato pa še vsak kvadrat na 12 manjših kvadratov.
6. Peci v pečici 15-20 minut.
7. Vzemi iz pečice in popolnoma ohladi. (Ko je testo toplo, je z njimi težko delati, saj je zelo drobljivo.)

Krema:
8. V večji skledi s kuhinjskim mešalnikom stepi smetano s stevijo. Postavi v hladilnik.
9. V drugi posodi zmešaj kremni sir in mascarone v gladko kremo. Dodaj vanilijo in dobro premešaj.
10. Postopoma vmešaj stepeno smetano v kremasto zmes.

Kavin preliv:
11. V manjši posodici zmešaj kavo, rum in tekočo stevijo.

Sestavi tiramisu:
12. Polovico (12) kvadratastih piškotov položi na dno kvadratnega pekača ali posode. Namoči jih s polovico kavinega preliva, nato pa prekrij s polovico kreme, ki jo lepo razporedi v enakomeren sloj.
13. Po kremi razporedi še preostalih 12 piškotov, jih namoči s kavinim prelivom in prekrij s preostalo kremo. Zravnaj površino kreme in okrasi s kakavom v prahu.
14. Prekrij s prozorno folijo in postavi v hladilnik za 6 ur, najbolje pa čez noč.