Zdravo sladkanje: Brezglutenski bučkini vaflji
Pa recimo eno o vafljih. In ne, ne kar enih navadnih vafljih, ampak izjemno zdravih in hranilnih, saj so njihova glavna sestavina ‘zucchini’ bučke, ki bodo zelo kmalu v sezoni (saj veš, takšna zelenjava in sadje sta vedno najboljša)!
Bučkini vaflji so resnično odlična poslastica ali zajtrk za konec tedna. Vaflje, ki ostanejo, lahko zamrzneš in pogreješ kadarkoli si jih zaželiš. Seveda boš za izdelavo potrebovala pekač za vaflje, vendar lahko namesto vafljev iz mase narediš tudi majhne ameriške palačinke, ki jih spečeš v ponvi.
Brezglutenski bučkini vaflji
Sestavine (za 8-10 vafljev):
Suhe sestavine:
- 2 jajci
- 1/3 skodelice avokadovega olja (ali stopljenega kokosovega)
- 1/4 skodelice mandljevega ali kokosovega mleka
- 2 jedilni žlici medu
- 1 čajna žlička vanilije
Mokre sestavine:
- 1 skodelica naribanih zucchini bučk
- 1 čajna žlička cimeta
- 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka
- 1/4 čajne žliče morske soli
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 3/4 skodelice moke (kokosove, pirine, čičerikine,…)
Priprava:
1. Naribaj bučke in jih dobro ožemi, da odstraniš odvečno tekočino (lahko jih tudi malo popivnaš s papirnato brisačko).
2. V posodi zmešaj vse mokre sestavine (razen bučk). Nato dodaj bučke, cimet, muškatni orešček in sol ter dobro premešaj.
3. Na koncu dodaj še sodo bikarbono in moko ter premešaj.
4. Upoštevaj navodila proizvajalca za peko vafljev.
Ne spreglej tudi recepta za nizkohidratne lazanjine rolice iz bučk!