Zdravo in slastno: Chia marmelada iz kateregakoli sadja

Pozabi na vso opremo za pakiranje in kilogram sladkorja. Predstavljamo ti najbolj preprosto in zdravo marmelado – chia marmelado!

S pomočjo gela, ki ga tvorijo ta miniaturna semena, lahko zrelo sadje zelo enostavno spremeniš v nekaj kozarcev marmelade. In to v le 20-ih minutah!

Chia marmelada iz kateregakoli sadja

Sestavine (za 1 1/2 do 2 kozarčka):

  • 2 skodelici narezanega sadja
  • 1-2 jedilni žlici limoninega soka oz. po okusu
  • 1-2 jedilni žlici medu, agavinega sirupa, javorjevega sirupa, kokosovega sladkorja
  • 2 jedilni žlici chia semen (ali več, če je potrebno)

Priprava:

1. Pripravi sadje: Odstrani steblja, peške, lupino itd. Razreži sadje na manjše kose. Jagodičevje (maline, jagode, borovnice,…) lahko pustiš cele.
2. Sadje kuhaj toliko časa, dokler se ne razpusti: Sadje pretresi v ponev in kuhaj na srednji temperaturi. Kuhaj toliko časa, dokler se sadje ne razpusti in začne tvoriti strukturo podobno sirupu, kar je nekje 5-10 minut. Sadje zmečkaj s tlačilcem za krompir (do gladkega ali pa pusti še nekaj kosov)
3. Vmešaj med in limonin sok: Odstavi s štedilnika in vmešaj 1 jedilno žlico medu in limoninega soka. Poskusi in dodaj še več medu in limoninega soka, če je to potrebo.
4. Vmešaj chia semena.
5. Pusti stati 5-10 minut, da se zmes zgosti: Chia marmelada ne bo imela tako kompaktne strukture kot jo ima klasična marmelada, vendar se bo opazno zgostila. Če si želiš še bolj kompaktno konsistenco, sploh pri bolj vodenem sadju, postopoma vmešaj po eno čajno žličko chia semen.
6. Marmelado preloži v kozarce: Ko se zmes ohladi na sobno temperaturo, z njo napolni kozarce. V hladilniku jih lahko hraniš okoli dva tedna. Marmelada se bo na hladnem še nekoliko bolj zgostila.
Opomba: Chia marmelado lahko tudi zamrzneš za 3 mesece, jo nato odtajaš in hraniš v hladilniku.

Zdravo in slastno: Chia marmelada iz kateregakoli sadja
(Emma Christensen)

Ne spreglej tudi receptov za slasten chia puding in hrustljave chia ploščice!