Zveza: Kakšna je idealna razlika v letih

Kadarkoli se na sceni pojavi nov zvezdniški par s precejšnjo starostno razliko, je odziv javnosti običajno negativen. Poglejmo na primer Leonarda DiCapria in njegovo nekdanjo punco Camillo Morrone, med katerima je bilo 22 let razlike v starosti ali pa Demi Moore in Ashtona Kutcherja, med katerima je bila 15-letna razlika. Ljudje so običajno skeptični, da so razmerja z velikimi starostnimi razlikami zdrava in ta dvom ni povsem neutemeljen.

Študija, ki jo je objavila revija Journal of Population Economics, je razkrila, da je verjetnost, da bodo partnerji, med katerimi je večja starostna razlika, dejansko manj zadovoljni s svojim zakonom. Poleg tega se je izkazalo tudi, da so manj prilagodljivi in združljivi, ko gre za večje življenjske spremembe. Ekonomske stiske, bolezni, otroci in drugi dogodki, ki spremenijo življenje, njihovim odnosom običajno bolj škodijo.

Nasprotno pa je večja verjetnost, da bodo poročeni pari, ki so si bližje po starosti, zadovoljni v svojih odnosih. Pari, med katerimi je razlika med 0 in 3 leta, bodo verjetno ohranili največ zadovoljstva v svoji zvezi. To je posledica podobnosti v življenjskih obdobjih partnerjev.

Pari, ki so si bližje po starosti, se lahko bolje povežejo drug z drugim, vendar pa lahko tudi pri majhni starostni razliki, na primer 4 do 5 let, opazimo različne stopnje zrelosti. Če obstaja velika razlika v čustveni zrelosti dveh partnerjev, bi to lahko povzročilo težave v odnosu.

Eden od partnerjev lahko prevzame več odgovornosti v razmerju, medtem ko lahko drugi povzroča frustracije in konflikte zaradi nezrelega vedenja. Starejši ne pomeni nujno tudi modrejši.

Ko sta partnerja v različnih življenjskih obdobjih, je večja verjetnost, da bosta imela različne prioritete. Posledično se njuna kompatibilnost zmanjša. Stvari, kot so različni cilji ali argumenti o tem, kdaj imeti otroke, lahko obremenijo odnos.

Camila Morrone, Leonardo DiCaprio - Modna.si
Camila Morrone, Leonardo DiCaprio (Foto: Profimedia)

Seveda pa je potrebno tudi omeniti, da kompatibilnost para lahko zares ocenimo le tako, da ju pogledamo na individualni ravni. Res je, da lahko starostne razlike otežijo razmerje, vendar gre na koncu le za to, da si vsi partnerji želijo biti videni in slišani. Če lahko drug drugemu pokažejo empatijo, to prinese zadovoljstvo in ravnovesje v partnerski odnos.

Zato nikar ne odpiši nekoga samo zato, ker ne spada v razpon starostne razlike od 0 do 3 let. Če do razlik pride zaradi starosti, bo vajin uspeh kot para odvisen od sposobnosti, da jih skupaj rešita. Poiščita povezavo v svojih vrednotah, filozofijah in skupnih izkušnjah. S spoštovanjem, poštenostjo, komunikacijo in zdravimi mejami lahko stari pari, mladi pari ali kombinirani ustvarijo zdrav in trajajoč odnos.

Preberi si tudi:
Znanost potrjuje! Razmerje 5:1 je ključ do srečnega razmerja

Znanost potrjuje! Razmerje 5:1 je ključ do srečnega razmerja

Se spomniš čisto prvega krega, ki sta ga imela s partnerjem? Verjetno se je zgodil zaradi nečesa povsem banalnega (na primer glede tega, ali je ananas na pizzi…