fbpx

3 s kolagenom bogata živila, ki ti pomagajo do bolj mladostne kože po 40. letu

Ker so 40-ta nova 30-ta!

Če obstaja ena stvar, ki je skupna večini ljudi z lepo, mladostno kožo, je to: kolagen – veliko njega. Kolagen je odgovoren za ohranjanje gladke, čvrste in zdrave kože. Ta, skupaj z elastinom, začne upadati v telesih nekje v naših tridesetih in upad s staranjem postaja še večji. Mati narava naredi tisto, kar je naravno za vse nas, vendar to ne pomeni, da ne moremo ukrepati, da zaščitimo svoj kolagen in pomagamo povečati njegovo proizvodnjo.

Kar jemo, je zelo pomembno, ko gre za proizvodnjo kolagena. V prehrano je pomembno vključevati več živil, za katera je znano, da pomagajo povečati proizvodnjo kolagena – ta živila so tudi bogata s hranili. V nadaljevanju ti predstavljamo tri živila, polna kolagena, ki lahko pomagajo zmanjšati drobne gubice in doseči čvrsto, napeto kožo.

Ribe

Sardele - Modna.si
Sardele (Foto: Freepik)

Če imate radi ribe, imate srečo: obstaja več različnih vrst, ki niso le okusne in hranljive, ampak tudi poskrbijo za povečano prizvodnjo kolagena. Med najboljšimi so sardele (kolagen se pogosto nahaja v kosteh in luskah rib, zato so te idealne, ker se poje kar celo sardelo) in inčuni – iz popolnoma istega razloga. Če ste bolj ljubitelj rib, kot je losos, se prepričajte, da je ulovljena v naravi. Tilapija in panga prav tako veljata za dobri izbiri rib, ki sta bogata vira kolagena.

Jagodičevje in oreščki

Ovseni kosmiči s sadjem - Modna.si
Ovseni kosmiči s sadjem (Foto: Envato Elements)

Zajtrk z jagodičevjem in oreščki (ki lepo dopolnjujejo ovsene kosmiče) je odlična ideja za obrok za povečanje proizvodnje kolagena. Robide, maline in borovnice vsebujejo kolagen in tudi antioksidante, ki pomagajo zaščititi kožo pred prostimi radikali, ki lahko poškodujejo in postarajo kožno bariero. Po drugi strani pa so oreščki odličen vir beljakovin in kolagena – z oreščki, kot so mandlji, indijski oreščki in pistacije, so najboljša izbira. In če te sestavine dodajate ovseni kaši, imate srečo: ovsena kaša je tudi dober vir kolagena, ki vsebuje esencialne maščobne kisline in silicijev dioksid, pa tudi protivnetne lastnosti, ki ohranjajo kožo mirno.

Zelena listnata zelenjava

Špinača - Modna.si
Špinača (Foto: ededchechine / Freepik)

Zelena listnata zelenjava, kot sta špinača in listnati ohrovt, je odlična, ker vsebuje klorofil, ki ima antioksidante za zaščito kože, pa tudi sposobnost, da poveča proizvodnjo kolagena. Več zelene listnate zelenjave lahko s svojo prehrano zaužijete tako, da jo dodate juham, omletam, testeninam, smutijem – toliko različnih obrokov, da nikoli ne boste imeli izgovora, da je ne bi uživali vsak dan.

Poleg zdrave prehrane s široko paleto živil, ki lahko pomagajo povečati kolagen, lahko zaščitite svoj kolagen in povečate proizvodnjo tudi z nekaj preprostimi prilagoditvami življenjskega sloga. Vsak dan pijte veliko vode in poskušajte dovolj spati, telovadite, zmanjšajte stres z nečim, kot je joga ali meditacija ter ne kadite ali pijte alkohola v pretiranih količinah. Kar zadeva vašo rutino za nego kože, lahko uporaba retinola in nošenje kreme z zaščitnim faktorjem (ter tudi izogibanje neposrednemu izpostavljanju soncu) resnično pomaga ohraniti vašo kožno pregrado močno dlje časa.