4 z železom bogata živila za bolj goste lase

Če si želiš, da bi tvoji lasje postali gostejši, sijoči in močnejši, je tvoja prehrana prav tako ključnega pomena za dosego tega cilja kot izdelki, ki jih uporabljaš.

Obstajajo štiri izjemno hranljiva živila, ki so bo bogata z železom in bi jih morala redno dodajati na svoj jedilnik za gostejše lase.

1. Špinača

Špinača - Modna.si
Špinača (Foto: ededchechine / Freepik)
Železo je bistvenega pomena za proizvodnjo hemoglobina, ki prenaša kisik do rdečih krvnih celic, da pomaga pri odpornosti in obnovi. To vključuje telesne celice, povezane z rastjo las. Če nekdo ne zaužije dovolj živil, bogatih z železom, ali jemlje prehranskih dopolnil, da bi zadostil dnevnim potrebam, je postopno redčenje las lahko eden prvih znakov, ki jih opazimo.

Da bi se temu izognili, priporoča uživanje več špinače, ki je polna železa, je pa tudi odličen vir vitaminov A, C in K, pa tudi folata in kalija, ki spodbujajo rast las.

2. Fižol (rjav & črn)

Črni fižol - Modna.si
Črni fižol (Foto: Freepik)
Če imaš težave z izpadanjem las, potem bi morala na jedilnik dodati rjav in črn fižol. Pomanjkanje železa je tudi odgovorno za telogeni efluvij, kar je izpadanje las, ki jo povzroča bolezen ali intenzivna telesna aktivnost. Uživanje več tega fižola lahko zmanjša tveganje za izpadanje las in prezgodnje redčenje.

Fižol je tudi odličen rastlinski vir beljakovin, ki je bistvenega pomena za rast las. Poleg vseh teh prednosti je fižol zelo vsestranski in poceni, zaradi česar je enostaven dodatek k prehrani.

3. Rdeče meso (jetra, v zmernih količinah)

Rdeče meso - Modna.si
Pixabay
Še en preprost način, kako dodati več železa v svojo prehrano, je z uživanjem več rdečega mesa, kot so jetra, vendar v zmernih količinah. Rdeče meso je priporočeno uživati 1-krat do 2-krat tedensko, saj prepogosto uživanje povezujejo s srčno-žilnimi boleznimi.
Pomanjkanje beljakovin in železa povezujejo z izpadanjem las, to pa je še eno živilo, ki lahko prepreči redčenje las.

4. Temna čokolada

Temna čokolada - Modna.si
Temna čokolada (Foto: Envato Elements)
Medtem ko je znano, da so vsa prej omenjena živila zdravi dodatki k prehrani polni hranil, pa je ena presenetljiva poslastica za gostejše lase temna čokolada. Že manjši kos lahko zagotovi do 65 odstotkov dnevne potrebe po železu.

Preberi si tudi:
Kako lahko nočni spanec prepreči izpadanje tvojih las

Kako lahko nočni spanec prepreči izpadanje tvojih las

Spanje je nujno potrebno za zdravo telo in duha. Standardnih osem ur spanja ti lahko prinese veliko koristi. Na primer, krepi tvoj imunski sistem in omogoča lažji boj…