Domov » Prehrana & Recepti » 5 izjemno učinkovitih načinov, kako upočasniti zorenje banan

5 izjemno učinkovitih načinov, kako upočasniti zorenje banan

Prehrana & ReceptiZanimivosti
5 izjemno učinkovitih načinov, kako upočasniti zorenje banan
📷 Pexels

Banane so eno od najbolj lahko dostopnih sadežev, ki jih imaš lahko vedno s seboj, poleg tega pa te vedno napolnijo z energijo. S pomočjo nekaj izjemnih načinov, ki ti jih razkrivamo spodaj, lahko upočasniš zorenje banan in jih ohraniš dlje časa sveže in ne prezrele.

Uživamo jih lahko zjutraj ali popoldan. Odlične so namesto sladkarij in ostalih nezdravih prigrizkov. Kolute banane lahko dodamo v kosmiče, iz nje naredimo zdrave piškote ali sladoled. Uživajo jih lahko tako dojenčki, kot tudi bolniki in starejši ljudje. Ko banano olupimo, njeno meso po nekaj minutah porjavi zaradi preprostega procesa oksidacije.

Čeprav so prezrele banane popolnoma užitne (in najboljše za zamrzovanje ali delanje palačink), si večina med nami želi dlje časa ohraniti njihovo svežino.

Najprej pa še ena zanimivost: ali si vedela, da beseda banana izvira iz arabske besede ‘banan’, ki pomeni prst?

1. Kupi še zelene banane
Namesto, da kupiš popolnoma zrele, rumene banane, raje kupi zelene, ki so le nekoliko zrele. Shranjuj jih na sobni temperaturi in čez nekaj dni bodo postale rumene. Ko kupiš že zrele banane, jih moraš pojesti v roku 2 do 3 dni, zato raje izberi čvrste, zelene banane brez rjavih pik, saj imajo te maksimalno življenjsko dobo brez zamrzovanja.

2. Banane ustrezno shrani
Takoj ko prideš iz trgovine domov, vzemi banane iz plastične vrečke. Banane shranjene v vrečki bodo hitreje zorele, banane izpostavljene sobni temperaturi pa bodo zorele počasneje in bolj enakomerno. Pomembno je tudi, da niso izpostavljene toploti in sončni svetlobi.

3. V hladilniku shranjuj zrele banane
Če zrelih banan ne boš takoj pojedla, potem jih shrani v plasično vrečko, ki jo zaveži in postavi v hladilnik. Olupek bo resda potemnel, vendar to ne bo vplivalo na bananino meso. Zrele banane lahko shranjuješ v hladilniku vse do enega tedna.

4. Shranjuj jih ločeno od ostalega sadja
Banane vedno shrani stran od drugega sadja. Na ta način boš pomagala upočasniti njihov proces zorenja. Zrelo sadje proizvaja etilen in nezrelo sadje hitreje dozoreva, ko je izpostavljeno temu plinu.

5. Zavij peclje
Zavijanje pecljev v prozorno ali aluminijasto folijo prepreči izhajanje etilena iz pecljev, v določeni meri pa preprečuje tudi izhlapevanje vlage in absorpcijo etilena, ki ga sproščajo sadeži v bližini. V folijo lahko oviješ peclje skupaj sprijetih banan ali pa jih lepo ločiš in zaviješ vsak pecelj posebej – na ta način še nekoliko bolj upočasniš proces zorenja.