fbpx

5 načinov, kako se pozimi izogniti povečanju telesne teže

Brez odrekanja prazničnim sladkostim!

Več časa preživimo doma, se manj gibamo in več jemo – zato ni nič čudnega, da v zimskih mesecih pridobimo kakšen kilogram. Vendar pa je ohranjanje zdravih prehranjevalnih navad in življenjskih navad v zimskem času pomembno ne le za uravnavanje telesne teže, ampak tudi za naše splošno zdravje. Da bi se izognila nepotrebnemu povečanju telesne teže (če si tega ne želiš), upoštevaj spodnje nasveti.

1. Uživaj visoko beljakovinski zajtrk

Večina ljudi za zajtrk uživa ogljikove hidrate z malo hranilnimi snovmi – sladki kosmiči ali toast. Študije so pokazale, da lahko uživanje visoko beljakovinskega zajtrka pomaga izboljšati nadzor nad apetitom, vnosom hrane in sestavo telesa ter zmanjšati število prigrizkov v popoldanskem času. Jajca za zajtrk ti lahko izjemno pomagajo pri hujšanju.

2. Zmanjšaj stres

Kortizol in ostali stresni hormoni nadzorujejo uživanje hrane in porabo energije. Hormoni stresa lahko vplivajo na večjo željo po živilih polnih maščob in sladkorja, zlasti pri ženskah. Visoke ravni stresa lahko povzročijo povečanje vrednosti maščob okoli trebuha. Zmanjšanje stresa je zato pomembno za uravnavanje telesne teže in dolgoročno zdravje. Uživanje zdrave hrane, omejitev vnosa kofeina in alkohola ter dovolj kvalitetnega spanja je izjemno pomembno, prav tako pa si moraš tudi vzeti čas zase in prositi za pomoč, če jo potrebuješ.

3. Nehaj šteti kalorije, uživaj le pravo hrano

Raziskave so pokazale, da diete ali omejitve vnosa kalorij ne prinašajo dolgoročno izgubo telesne mase, temveč povečajo ravni kortizola in zaznavajo stres – dva dejavnika, ki sta znana po tem, da povzročata večanje telesne teže. Namesto, da se osredotočaš na kalorije ali si prepoveduješ uživanje določenih živil ter se počutiš prikrajšano, se raje osredotoči na uživanje polnovrednih, hranilnih in nepredelanih živil. Cilj naj ti bo, da zaužiješ dve porciji sadja in pet porcij zelenjave na dan – mavrico različnih barv. Beli riž zamenjaj za neoluščenega rjavega, beli kruh in testenine za polnozrnate različice, poleg tega pa poskrbi tudi za vnos zdravih beljakovin: jajca, oreščki, semena, ribe, morski sadeži, leča, fižol, čičerka, ekološko meso, kvinoja in fermentirani tofu. Zdrava hrana je lahko zelo okusna, zato bodi v kuhinji čim bolj ustvarjalna.

4. Poskrbi za črevesne bakterije

Obstaja vedno več dokazov, da so naše črevesne bakterije vključene v nadzor nad telesno težo. Izkazalo se je, da se črevesna flora debelega posameznika razlikuje od suhega posameznika. Zelo pomembno je, da v vsakdanjo prehraano vključiš živila s probiotiki, kot so jogurt, kislo mleko, kefir, skuta, maslo, kislo zelje in surova repa.

5. Vadbo naredi zabavno

Več gibanja je ključnega pomena za ohranjanje zdrave telesne teže. Ampak kdo pravi, da bi se morala ure in ure potiti na tekočem traku v fitnes centru? Zavrti svojo najljubšo glasbo in pol ure intenzivno pleši doma po stanovanju ali pa se s kolegico čim večkrat odpravita na daljši sprehod.