fbpx

5 živil, ki jih leta 2024 dodaj v prehrano za bolj zdravo telo

V prizadevanju za dobro počutje v letu 2024 je potrebno dati poudarek na protivnetna živila, saj učinkovito prispevajo k boljšemu zdravju telesa, možganov in srca. Živila, bogata z antioksidanti in spojinami, ki se borijo proti vnetjem, lahko prispevajo k bolj čvrstemu in odpornemu splošnemu sistemu. Poleg fizičnega zdravja lahko vključevanje protivnetnih živil v prehrano spodbuja tudi splošno dobro počutje ter zdravje srca in ožilja.

V svojo prehrano je zato priporočljivo vključiti spodnjih pet protivnetnih živil:

Borovnice

Borovnice - Modna.si
Borovnice (Foto: Pexels)

To majhno jagodičevje, polno antioksidantov, ima protivnetne lastnosti, ki lahko koristijo različnim vidikom dobrega počutja.

Borovnice so eno izmed sadežev, ki vsebujejo največ antioksidantov, poleg tega pa so polne vlaknin in drugih hranil, vključno z vitaminom C, A, K, kalijem in manganom. Visoka vsebnost antioksidantov je odlična za boj proti vnetjem po celotnem telesu, vključno z možgani in srcem.

Obilica vlaknin je odlična za spodbujanje boljše prebave in lažjo absorpcijo hranil, ki so ključnega pomena za splošno dobro počutje telesa. Poleg tega ima cela vrsta vitaminov in mineralov ključno vlogo pri optimizaciji različnih telesnih funkcij, zlasti tistih, ki so povezane z zdravjem možganov in srca.

Špinača

Špinača - Modna.si
Špinača (Foto: ededchechine / Freepik)

Špinača, s hranili bogata zelenolistna zelenjava, je močan dejavnik pri spodbujanju bolj zdravega telesa, možganov in srca. Špinača, polna vitaminov, mineralov in antioksidantov, ponuja nešteto koristi.

Polna je tudi vlaknin in drugih hranil, vključno z vitamini A, C, K, folno kislino, železom in kalcijem. Velika količina antioksidantov je odlična za boj proti vnetjem po celotnem telesu, vključno z možgani in srcem. Visoka vsebnost vlaknin spodbuja zdravo prebavo in absorpcijo hranil, kar je pomembno tudi za zdravje celega telesa.

Avokado

Avokado - Modna.si
Avokado (Foto: RawPixel)

Avokado, ki je bogat z enkrat nenasičenimi maščobami, koristnimi za srce, lahko prispeva k znižanju ravni holesterola in izboljšanju zdravja srca in ožilja. Visoka vsebnost vitaminov v avokadu, zlasti vitamina K in folata, podpira zdravje možganov in kognitivne funkcije.

Avokado je ena najbolj zdravih maščob na planetu. Vsebuje zelo veliko enkrat nenasičenih maščob in prehranskih vlaknin. Je tudi odličen vir vitaminov B, vitamina C, vitamina E, vitamina K, folatov, kalija, magnezija, in antioksidanti. Zdrave maščobe v avokadu so odlične za podpiranje zdravja možganov in pravilne ravni lipidov v krvi, kar je bistveno za zdravje srca.

Veliko prehranskih vlaknin v avokadu igra ključno vlogo pri podpiranju prebavil, izboljšanju absorpcije hranil in spodbujanju splošnega zdravja. Poleg tega so se številna hranila in antioksidanti v avokadu izkazali za koristne pri optimizaciji telesnih funkcij in boju proti vnetjem.

Losos

Losos z zelenjavo - Modna.si
Losos z zelenjavo (Foto: Envato Elements)

Losos, poln omega-3 maščobnih kislin, podpira zdravje srca z zmanjšanjem vnetja, izboljšanjem delovanja krvnih žil in znižanjem krvnega tlaka. Te maščobne kisline prav tako igrajo ključno vlogo pri podpiranju kognitivnih funkcij in ohranjanju zdravja možganov, kar lahko zmanjša tveganje za s starostjo povezano kognitivno upadanje. Bogat z visokokakovostnimi beljakovinami, losos pomaga pri vzdrževanju in obnovi mišic ter prispeva k splošni telesni moči.

Losos je beljakovinsko superživilo, ki vsebuje zelo veliko zdravih maščob, antioksidantov in hranil, vključno z B6, B12, selenom, niacinom, fosforjem, tiaminom in pantotensko kislino. Velika količina pustih beljakovin in zdravih omega-3 maščobnih kislin so odlična podpora za mišično tkivo, delovanje možganov in zdravje srca. Poleg tega je velika količina hranilnih snovi in antioksidantov v lososu odlična za podporo delovanju celega telesa in boju proti vnetjem.

Grški jogurt

Grški jogurt - Modna.si
Grški jogurt (Foto: Freepik)

Grški jogurt, poln beljakovin, pomaga pri vzdrževanju in obnovi mišic ter podpira splošno telesno moč. Probiotiki v grškem jogurtu prispevajo k bolj zdravemu prebavnemu sistemu, spodbujajo zdravje črevesja in absorpcijo hranil.

Grški jogurt je poln protivnetnih lastnosti zaradi velike količine probiotikov ali zdravih bakterij. Te bakterije lahko pomagajo optimizirati zdravje črevesja, ki je bistveno za prebavo, absorpcijo hranil, zdravje možganov in zdravje srca. Poleg tega lahko to pomaga zmanjšati vnetje v celotnem črevesju in preostalem delu telesa. Je pa grški jogurt tudi odličen vir beljakovin, ki so bistvenega pomena za podporo mišičnega tkiva.

Preberi si tudi:
Ali veš, da ima TO vsakdanje početje številne zdravilne koristi? - Modna.si

Ali veš, da ima TO vsakdanje početje številne zdravilne koristi?

Tvoji pevski nastopi pod tušem niso zaman. Študija za študijo odkrivajo, kako neverjetne koristi ima petje na naše možgane in telo. Zato si veselo zaploskaj, če si v…