6 živil, ki ti pomagajo pri boljši osredotočenosti

Torek je, ura je 15.00, ti pa moraš najkasneje do 17-ih zaključiti pomemben projekt … ampak, vse kar te trenutno zanima je zabaven video z mačkami, ki ti ga je ravnokar poslala sodelavka. Potrebuješ nekaj, kar bo povečalo tvojo osredotočenost na pomembne stvari? Razkrivamo 6 živil, ki imajo ti sposobnost, da povečajo tvoj fokus.

Borovnice

Tvoja najljubša sestavina v smutijih lahko čudežno vpliva na tvoje možgane. Od izboljšanja spomina do povečanja pretoka krvi in zmanjševanja vnetja v centralnem živčnem sistemu. Antioksidanti in flavonoidi v teh malih modrih super kroglicah so ključnega pomena za brisanje mentalne megle. Svetujemo ti, da vsak dan zaužiješ skodelico borovnic kot prigrizek ali zraven grškega jogurta in zdrave granole.

Orehi

Morda tiči razlog v tem, da že sami po sebi izgledajo kot mali možgani … ali pa, da vsebujejo alfa-linolensko kislino, omega-3 maščobne kisline ter najrazličnejše antioksidante, ki povečujejo osredotočenost in mentalno delovanje. Redno uživanje orehov pa zmanjšuje tudi tveganje za Alzheimerjevo bolezen, izboljša spomin in zmanjša občutek tesnobe. Trojna zmaga!

Temna listnata zelenjava

Špinača, ohrovt, rukola, blitva: ta super živila so polna vitaminov in mineralov, ki izboljšujejo tvoj fokus. V Ameriki so izvedli eksperiment, v katerem so udeleženci 5 let uživali eno do dve skodelici temne listnate zelenjave vsak dan. Udeleženci so imeli po pretečenem obdobju boljše kognitivne sposobnosti kot 11 let mlajše osebe, ki niso uživale nobene temne listnate zelenjave.

Bučna semena

Bogata z magnezijem, cinkom in drugimi minerali, ki pomagajo graditi in popravljati možganske celice in bi jih morala zato uživati vsak dan v letu. Nezadostna raven cinka v telesu je povezana z nastankom Alzheimerjeve bolezni in degeneracije možganov. Priporočena porcija je 28-30 gramov bučnih semen na dan, ki jih lahko uživaš samostojno ali potreseš po solati.

Matcha

Zelo popularen v zadnjih letih, ta prepoznavni zeleni napitek ni samo modna muha. Matcha čaj pomaga izboljšati osredotočenost zahvaljujoč kombinaciji kofeina in L-teanina, vendar pa ne povzroča nervoznega občutka, kot ga kava. Kombinacija omenjenih sestavin ima pozitivne učinke na vzdrževanje pozornosti, izboljšanje spomina in zatiranje raztresenosti.

Voda

Preden začnešzavijati z očmi, nam prisluhni: dehidracija lahko povzroči zapoznelo odzivanje, glavobole in negativne učinke na možgane in telesne funkcije. Srkanje hladne vode te bo prebudilo in ohranjalo tvojo ozredotočenost v popoldanski krizi. Da bo tvoje telo v najboljši formi, popij vsaj 8 kozarcev vode tekom celega dneva.

Razkrivamo pa tudi živila, ki se najbolj učinkovito bojujejo proti staranju in kako v treh preprostih korakih narediš spomladansko čiščenje svoje prehrane!