Domov » Lepota & zdravje » 7 stvari, zaradi katerih je obdobje menstruacije še bolj neznosno

7 stvari, zaradi katerih je obdobje menstruacije še bolj neznosno

Lepota & zdravjeZdravje
7 stvari, zaradi katerih je obdobje menstruacije še bolj neznosno
📷 Profimedia

Da boš vedela za naslednjič!

Menstruacija te pozdravi vsak mesec in vsak mesec s seboj prinese nejevoljo, bolečine in lenobo. Čeprav obstaja ogromno načinov, s katerimi bi si lahko olajšale ta čas v mesecu, je zelo velika verjetnost, da z vsakodnevnimi navadami delamo prav nasprotno.

Spoznaj 7 stvari, zaradi katerih je tvoja menstruacija še bolj neznosna in bi jih zato morala čim prej prenehati početi.

1. Pozabila si vzeti tabletko (več kot samo enkrat)
Kateri je največji vzrok za ubijajoče PMS simptome? Neuravnotežena sprememba hormonov. Ker je tableta namenjena temu, da se “igra” z delovanjem sistema, to pomeni, da če si pozabila vzeti več kot tri odmerke, lahko to privede do nepravilne krvavitve.

In še eno opozorilo glede tabletk in menstrualnega ciklusa: vse metode (razen kondomi) lahko drugače vplivajo na tvojo menstruacijo, tako da se o najbolj primerni zaščiti posvetuj s svojim ginekologom.

2. Si pod stresom
Stres vpliva na vse vidike tvojega življenja, tudi na menstruacijo. Stres povzroči, da tvoje telo sprosti kortizol – stresni oziroma obrambni hormon – in konstantno stresno stanje lahko spremeni tvoj menstruacijski ciklus. V mnogih primerih povzroči neredno ali izgubo menstruacije.

3. Nimaš normalnega urnika za spanje
8-urno spanje ni vedno možno, vendar pa lahko motnje v spanju dokazano povzročijo nepravilnosti v menstruaciji. Torej, če ne spiš dovolj, lahko pričakuješ daljše menstruacije.

4. Piješ veliko kave
Ena ogromna emocionalna neprijetnost PMS-ja je, da lahko povzroči anksioznost, napetost, nespečnost in razdražljivost. Ampak, če poskušaš te simptome odpraviti s povečanim vnosom kofeina, boš že tako neznosno obdobje med menstruacijo le še poslabšala.

5. Konstantno potuješ
Tudi tukaj gre za zmešan urnik spanja – še zlasti, če potuješ v kraje z drugim časovnim pasom, bo proizvodnja melatonina v tvojem telesu nekaj časa izven normale. Tvoje telo se bo sčasoma prilagodilo novi lokaciji, vendar pa lahko v vmesnem času pričakuješ neredne menstruacije (lahko jo dobš prej ali kasneje).

6. Uživaš veliko alkohola
Alkohol ti konec delovnega tedna lahko malo pomaga pri sprostitivi, vendar pa nikakor ne pomaga tvoji menstruaciji. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko pretiravanje z alkoholom dejansko podaljša in poslabša menstrualne krče.

7. Preveč telovadiš
Telovadba je super in aktivnost pogosto pomaga pri odpravljanju menstrualnih simptomov. Pretiravanje z vsakodnevnimi napornimi treningi in fizični stres lahko privedeta do hormonskega neravnovesja. Veliko bolje bo, če boš 30 minut na dan izvajala lažjo telovadbo, ki ti lahko pomaga do blažjih PMS simptomov.

Ne spreglej pa tudi 6 možnih vzrokov, zaradi katerih imaš neredno menstruacijo in katera živila je priporočljivo jesti med menstruacijo!