fbpx

Spanje: 7 trikov, kako se lahko tudi ti končno naspiš

Brez štetja ovac!

Večerjaj bolj zgodaj
Tri ure pred spanjem je zelo dobro pravilo. Če pa to ne pride v poštev, pa si pozno zvečer pripravi bolj lahek obrok, brez nasičenih maščob (ja, to pomeni brez sira).

Pomagaj si z melatoninskimi tabletami
Če trpiš za nespečnostjo, potem so ravni melatonina – ki pomaga uravnavati cikel spanja in budnosti – v neravnovesju. Prehranski dodatki z melatoninom, ki jih vzameš eno uro pred spanjem, lahko povečajo proizvodnjo melatonina, zaradi česar se boš hitreje potopila v lepotni spanec.

Zadimi luči takoj, ko zaide sonce
Ambient je zelo pomemben. Ker svetloba zavira proizvodnjo melatonina v telesu, je to zelo enostaven način, kako nakažeš svojemu telesu, da je na obzorju čas za spanje.

Nič televizije po 21. uri
Vsi vemo, da modra svetloba – ta, ki seva iz ekrana tvojega prenosnika – zelo škoduje tvojemu spanju. Prav tako pa k mirnemu spancu ne pripomorejo niti napete serije in filmi.

Ko vstopiš v spalnico, pusti luč ugasnjeno
S tem ne mislimo, da se v temi spotikaš ob predmete, ampak da spalnico osvetliš zgolj z lučjo na nočni omarici, ki oddaja mehko svetlobo.

Poslušaj meditativno glasbo
Zvok šumenja valov in dežja je super pomirjujoč in ti bo zelo pomagal v trenutkih, ko boš imela težave s spanjem. Samo ne pozabi nastaviti časovnika, da se telefon ali radio samodejno izklopi po določenem času.

Popij kozarec vina ob večerji … potem pa nobenega več
“Alkohol se lahko poigra s tvojim spalnim ciklom” te opozarjajo vsi okoli tebe. Trik je, da kozarec (ali dva) popiješ v zgodnjih večernih urah, da ga lahko tvoje telo v celoti prebavi preden se zazibaš v spanec.

Preberi si tudi:
Kako lahko nočni spanec prepreči izpadanje tvojih las

Kako lahko nočni spanec prepreči izpadanje tvojih las

Spanje je nujno potrebno za zdravo telo in duha. Standardnih osem ur spanja ti lahko prinese veliko koristi. Na primer, krepi tvoj imunski sistem in omogoča lažji boj…