To je najslabši čas za kosilo!

…če poskušaš izgubiti kakšen kilogram.

Od sestankov do rokov za oddajo, ura kaj hitro odbije 15.00, ti pa si sploh še nisi uspela vzeti časa za kosilo. Ok, boš pač šele zdaj vzela piščančjo solato iz torbice, ki si jo prinesla od doma in vse bo ok, a ne?

Niti ne. Glede na nedavno študijo, ki so jo objavili v reviji American Journal of Clinical Nutrition, bi morala kosilo jesti pred 15. uro, če bi rada shujšala.

Znanstveno gledano je to zato, ker je lakota pod nadzorom cirkadianega ritma (tvoja notranja ura). In ko ješ pozno popoldan, tvoje telo težje prebavi vse zaužite kalorije. Realno gledano, če boš čakala, da ti bo v želodcu že pošteno krulilo, preden se boš odpravila na kosilo, ti bodo vse slaščice in dobrote na krožnikih, ki bodo šle ta čas mimo tebe, izgledale noro mamljive (veliko bolj kot solata!) in kaj hitro jih boš pojedla preveč, kilogrami pa bodo šli posledično zopet gor.

Pa boš s kosilom pred 15. uro popoldan zagotovo shujšala? No, samo zaradi tega zagotovo ne. Zmanjšanje števila zaužitih kalorij in povečanje telesne aktivnosti sta še vedno najpomembnejša dejavnika za izgubo telesne teže. Zdravo kosilo okoli 14. ure pa bo še toliko bolj pripomoglo k temu!