7 živil, ki najbolj pospešijo tvoj metabolizem

Presnova je v veliki meri odvisna od genetike, zato lahko nekateri srečneži pojedo karkoli si zaželijo in se ne zredijo niti za gram, medtem ko morajo biti drugi zelo previdni tudi pri tem, kaj dodajo v solate, da se ne bi zredili. Na srečo za slednje pa genetika ni edini dejavnik. Obstajajo določena živila, ki pomagajo začasno spodbuditi metabolizem (brez skrbi, vsa so tudi zelo okusna).

Puste beljakovine

Uživanje hrane lahko za nekaj ur pospeši tvoj metabolizem, zato je preskakovanje obrokov velika napaka, če si želiš shujšati. Ta začasna pospešitev se imenuje termični učinek hrane. Študija iz revije Nutrition & Metabolism je razkrila, da beljakovine povzročijo največjo porast termičnega učinka hrane, kar pomeni, da bi morala povečati uživanje živil kot so piščanec, govedina in puran (ali brezmesnih virov kot so fižol, čičerika in leča), če bi rada pospešila svoj leni metabolizem.

Jagodičevje

Jagodičevje, kamor spadajo jagode, maline, ribez itd. ni samo okusno, ampak vsebuje tudi visoko vrednost prehranskih vlaknin. Študija v reviji Nutrients je pokazala, da diete z visoko vsebnostjo vlaknin zmanjšajo možnosti nastanka debelosti, diabetesa tipa 2 in bolezni srca in ožilja ter izboljšajo presnovo ogljikovih hidratov (to je način presnove in obdelave živil kot so sladkor in žitarice). To je zelo verjetno zato, ker so vlaknine težje prebavljive. Telo jih kljub vsemu želi prebaviti in med procesom pokuri več kalorij.

Kava

Študija, objavljena v Annals of Nutrition and Metabolism je pokazala, da lahko kofein začasno poveča mirujočo presnovno stopnjo s 3 na 11 odstotkov. Vendar pa so kavini učinki kurjenja maščob odvisni od tvoje telesne teže. Študija objavljena v American Journal of Physiology je rzkrila, da kava poveča kurjenje maščob za 29 odstotkov pri vitkih ženskah in le 10 odstotkov pri močnejših ženskah.

Jajca

Dnevno uživanje umešanih jajc zelo koristi tvojemu ozkemu pasu. Raziskave kažejo, da se redno umeščanje jajc v svojo prehrano, predvsem namesto rafiniranih žitaric, pokaže v večji izgubi maščob in povečanem metabolizmu. V nadzorovanem poizkusu je polovica udeležencev s prekomerno telesno težo 8 tednov uživala po dve jajci na dan (oziroma vsaj petkrat na teden), druga polovica pa ne. Prva skupina je izgubila veliko več teže in maščobe kot tista, ki in uživala jajc.

Čili

Pekoča hrana, kot so čiliji, vsebuje kapsaicin – kemična spojina, za katero so študije ugotovile, da prestavi presnovo v višjo prestavo, s čimer pomaga telesu pokuriti 50 dodatnih kalorij na dan. Hej, malo po malo in je skupaj veliko.

Kokosovo olje

Poleg številnih načinov uporabe v lepotne namene, pa je kokosovo olje tudi odličen dodatek k zdravi prehrani in to zahvaljujoč srednje dolgi verigi trigliceridov (vrsta maščobe). Raziskave so pokazale, da diete, ki vsebujejo veliko srednje dolgih verig trigliceridov, povečajo izgubo maščob v telesu. Čim prej začni pražiti zelenjavo na kokosovem olju namesto na maslu ali olivnem olju.

Morske alge

Ta morska zelenjava je odličen vir joda – minerala, ki je nujno potreben za pravilno delovanje ščitnice. Ena od mnogih funkcij žleze ščitnice in njenih hormonov je, da urejajo metabolizem. Je katera za suši?