Domov » Lepota & zdravje » 9 veganskih živil, ki naravno spodbujajo proizvodnjo kolagena v telesu

9 veganskih živil, ki naravno spodbujajo proizvodnjo kolagena v telesu

Lepota & zdravjePrehrana & Recepti
9 veganskih živil, ki naravno spodbujajo proizvodnjo kolagena v telesu
📷 Pexels

Spodbujanje kolagena = spodbujanje mladosti!

Izvedela si že, ali so kolagenski dodatki res koristni za kožo in nohte, danes pa se bomo osredotočili na živila, ki naravno spodbujajo proizvodnjo kolagena v telesu. In ne le to, vsa omenjena živila so primerna tudi za vse na veganski (brezmesni) dieti.

Kaj je kolagen in zakaj je tako zelo pomemben?

Kolagen je na splošno poznan kot učinkovita anti-aging sestavina, ki skrbi za mladostni videz. Seveda pa kolagen ni le lepotna sestavina – je beljakovina v našem telesu (prisotna je v vseh živalih; največ je imajo sesalci). Je primarna sestavina vezivnega tkiva v naši koži, kosteh, mišicah, hrustancu, kitah, krvnih žilah in črevesju. Zaradi svoje razširjenosti v celotnem telesu je kakovost življenja odvisna predvsem od naše sposobnosti proizvajanja kolagena.

Razlog, zakaj kolagen slavi kot dodatek proti staranju je ta, da s staranjem njegova proizvodnja v telesu upada. Posledica pomanjkanja kolagena so znaki staranja, kot so gube, izpadanje las, bolečine v sklepih itd.

Katera živila bi morali uživati za povečanje proizvodnje kolagena?

Starost pa ni edini krivec, ki narekuje našo sposobnost za proizvodnjo kolagena. Tudi način življenja in zdrave ali nezdrave odločitve imajo velik vpliv. Na kratko, nezdrav življenjski slog (tj. slaba prehrana, pretirana izpostavljenost soncu, prekomerno uživanje alkohola, kajenje) zmanjšuje proizvodnjo kolagena. Vidni znaki staranja se pojavijo že takrat, ko te navade vključimo v naš življenjski slog.

Po drugi strani pa lahko povečamo proizvodnjo kolagena z uživanjem vitaminov in mineralov, ki jih naše telo potrebuje, da dokonča korake sinteze kolagena. Tudi nekateri vitamini, minerali in aminokisline nam pomagajo ohraniti kolagen v telesu.

Pa si poglejmo nekaj najboljših rastlinskih živil, ki učinkovito spodbujajo proizvodnjo kolagena v telesu in bi jih zato morali uživati zelo pogosto.

Kivi

Kiviji so izjemno bogati z vitaminom C – hranilom, ki ga naše telo potrebuje za dokončanje pred-kolagenske faze. Vitamin C se usklajuje z aminokislinama glicin in prolin za proizvodnjo hidroksiprolina – aminokislina, ki zagotavlja trojno spiralno strukturo kolagena.

(Unsplash)

Jagodičevje

Medtem ko je vitamin C ključnega pomena za proizvodnjo pred-kolagena, služi tudi kot močan antioksidant. Antioksidanti ščitijo pred razgradnjo kolagenskih celic, ki jih povzročajo prosti radikali (toksini), ki so prisotni v zraku, hrani in vodi.
Tako kot kivi je tudi jagodičevje odličen vir vitamina C. Borovnice, robide, maline in jagode so močni viri antioksidantov, ki preprečujejo poškodbe prostih radikalov.

Mandlji

Mandlji vsebujejo konkretno dozo vitamina E, ki je najbolj razširjen antioksidant v naši koži; služi za nevtralizacijo prostih radikalov, ki škodujejo celicam kolagena. Vitamin E se usklajuje tudi z vitaminom C za spodbujanje tvorbe kolagena.
Poleg tega so mandlji odličen vir bakra, bistvenega minerala, ki je potreben za tvorbo kolagenskih vlaken. Torej, naše telo potrebuje baker za dokončanje zadnjega koraka sinteze kolagena.

(Pixabay)

Avokado

Avokado resda ni tako bogat z vitaminom E kot mandlji, vsebuje pa zadovoljivo količino tega antioksidanta. Naslednjič v mehiški restavraciji naroči dodatno porcijo guacamoleja – tvoja koža in lasje ti bodo hvaležni.

Korenje

Korenje je bogat vir vitamina A, ki pomaga pri celjenju in obnavljanju kolagena v poškodovani koži.
Nisi ljubiteljica korenja? Brez skrbi. Sladek krompir, oranžne buče, marelice, melona in mango so odlične alternative. Večina oranžnega (razen pomaranč) sadja in zelenjave nam lahko pomaga zadovoljiti naše potrebe po vitaminu A.

(Pixabay)

Temno zelena listnata zelenjava

Temno zelena zelenjava je ena od najbolj hranljivih super živil, ki jih lahko ponudi naš planet. Za začetek so močni viri vitamina A, vitamina C in vitamina E; vsi so ključni za sintezo kolagena, kot smo že prej omenili.
Poleg tega pa temno zelena zelenjava, kot so špinača, ohrovt, stročji fižol in brokoli vsebujejo tudi klorofil – pigment, ki daje rastlinam zeleno barvo. Študije so pokazale, da klorofil poveča prokolagen (predhodnik tvorbe kolagena) v naši koži, zato imamo tudi od njega lepotne koristi.

Česen

Česen je bogat z žveplom – mineralom, za katerega je dokazano, da izboljšuje sintezo kolagena. Žveplo tudi pomaga preprečevati razgradnjo kolagenskih vlaken, zato je še posebej koristno za ohranjanje zdrave kože in sklepov.

(RawPixel)

Bučna semena

Večina oreščkov in semen vsebuje visoke vrednosti cinka, največ pa ga vsebujejo bučna semena in indijski oreščki. Oba sta hitra in lahka prigrizka, ki lahko zagotovita povečanje kolagena kar na poti.

Paradižnik

Paradižnik vsebuje zdravo dozo likopena – aminokislina, ki ščiti našo kožo pred sončno svetlobo. Kot smo že omenili, pretirana izpostavljenost soncu poškoduje kolagenska vlakna v naši koži, kar pospešuje proces staranja (gube) in lahko celo povzroči kožnega raka. Dodajanje paradižnika v prehrano lahko pomaga ohranjati našo kožo mladostno.